Noor Jeuken (midden) voelde zich meteen thuis in Brazilië en genoot vier weken.
Noor Jeuken (midden) voelde zich meteen thuis in Brazilië en genoot vier weken. Foto: eigen foto

"Ik zou zo weer terug willen"

Venray | Noor Jeuken (16) is sinds enkele weken weer terug in Nederland. De Venrayse vwo5-scholiere aan het Raayland College verbleef via de uitwisselingsorganisatie Youth Exchange van Rotary een maand in Brazilië. In één ding is ze heel stellig: "Ik zou zo weer terug willen."

Door Henk Lammen

Eind vorig jaar begon het steeds meer te kriebelen bij Noor. Ze wilde al langer via een uitwisseling naar een verre, exotische bestemming. De opties werden bekeken. Europa, Azië, Amerika, het werd uiteindelijk Zuid-Amerika. Meer specifiek Brazilië, met 8,5 miljoen vierkante kilometer het grootste land van Zuid-Amerika en meer dan 200 miljoen inwoners. Ze combineerde een reguliere uitwisseling met een zomerkamp en werd ondergebracht bij een gastgezin in João Pessoa, in het meest oostelijke deel van het land. Bij het gezin van de 18-jarige Mariana Amorim.

"Bij aankomst voelde het als een warm bad. In Nederland geven we elkaar een handje, in Brazilië wordt meteen geknuffeld. De mensen zijn heel warm, open ook. Ik voelde me meteen op mijn gemak", glimlacht ze over de hartelijke begroeting. Het was het begin van een vier weken durend avontuur. In de kustplaats, met 800.000 inwoners ter grootte van Amsterdam, woonde ze in een doorsnee appartement. Het vertrekpunt van avontuurlijke uitstapjes, cultuur en sfeer proeven.

"In de stad Campina Grande werd een van de grootste feesten in Brazilië gevierd. De hele stad was omgebouwd, er was een 'nepkerk' gebouwd, de hele stad was met kleurrijke vlaggetjes versierd, alleen voor het feest. En er werd volop gedanst, de faro, een snelle salsa. Prachtig." Doordeweeks vertoefde ze veel aan de boulevard, maar ze ging ook naar Pina Beach. "Een strand in de vorm van een hart en vooral bekend vanwege de dolfijnen die er zwemmen." Op een buggy door de duinen jakkeren, een grote slang om haar nek, pannenkoeken met appels en kaas bakken voor de familie, kleine aapjes die een kokosnoot vasthouden ('heel schattig'). Enthousiast vertelt Noor over alle indrukken, met als een van de absolute hoogtepunten het bezoek aan een enorm amazonewoud. Op een rivierboot werd het gebied doorkruist. Een woud met gigantische wurgslangen, krokodillen, piranha's, dolfijnen, vogels en apen. Ze zag fantastische watervallen, sliep in een hangmat en genoot met volle teugen. "We hebben zelfs een indianenstam bezocht. Die leefde midden in het amazonegebied."

Maar ook de schaduwkanten van Brazilië, dat niet echt te boek staat als veilig land, leerde ze kennen. "Het openbaar vervoer is heel gevaarlijk. Voor Brazilianen, maar zeker voor toeristen. Alleen de echt arme mensen maken er gebruik van, de rest neemt een taxi."

Dankzij het gastgezin heeft ze enorm veel gezien. Daar is ze heel dankbaar voor. "We zijn nu al bezig om een mooi programma samen te stellen als Mariana naar Nederland komt. Ik probeer met de school te regelen dat ze hier zelfs lessen kan volgen. Dat wil ze heel graag."