Van links naar rechts: Marco Daniëls, Stef van Dijck, achtergrond Jesse Romme en rechts Aron Franssen.
Van links naar rechts: Marco Daniëls, Stef van Dijck, achtergrond Jesse Romme en rechts Aron Franssen. Foto: Rikus ten Brücke

Venray verliest op wilskracht

Venray | Een rampstart, zo zou je het begin van het seizoen voor SV Venray wel kunnen betitelen. Na nederlagen tegen BSV Limburgia en SV Deurne was afgelopen zaterdagavond ook Wittenhorst te sterk voor de ploeg van Frans Koenen: 1-4. "Het begint erop te lijken dat het met onze instelling te maken heeft", aldus aanvaller Bram Vievermans.

Door Sven Poels

In het verleden was 'de derby van Noord-Limburg' een beladen spektakel waar duizenden liefhebbers op afkwamen. "Tien jaar terug nog", aldus SV Venray-voorzitter Peter Kerstjens, die geconstateerd heeft dat de oude prestigestrijd vandaag de dag nog maar enkele honderden mensen weet te bekoren. De wereld is in een rap tempo kleiner geworden, waarmee tegenstellingen zijn beslecht. "De derby leeft voor de spelers niet meer", stelde de preses dan ook voor het treffen. "Ze willen gewoon winnen." En dat was hard nodig, na nipte verliespartijen tegen BSV Limburgia (0-1) en SV Deurne (3-2).

Of de Venrayse hoofdrolspelers daar zelf helemaal van doordrongen waren, valt te betwijfelen. Het broze elftal oogde niet in staat om de gevraagde arbeid te leveren, met als gevolg dat de bezoekers uit Horst te veel hun gang konden gaan. Het openingsdoelpunt sprak daarbij boekdelen. Horstenaar Marco Daniëls kon ongehinderd op z'n Arjen Robbens naar binnen dribbelen en de bal met links in de verre hoek krullen: 0-1. Toeval of niet, het gebeurde net nadat de geblesseerd geraakte Robert Willemse, een van de weinige Venrayse sterkhouders, het veld had moeten ruimen. Pal voor rust kwam de thuisploeg met de schrik vrij, toen een uittrap van Wittenhorst-doelman Jaap Omvlee werd doorgekopt en voor de voeten kwam van de doorstormende Dion van Horne. Venray-keeper Sam Stiphout kwam uit, werd gepasseerd en zag de bal tot zijn geluk tegen de paal komen.

Aan het begin van de tweede helft incasseerde Venray nog een bal op de lat, maar daarna kantelden de verhoudingen. De roodhemden drongen aan en de uitstekende Omvlee moest, niet voor de eerste keer deze avond, reddend optreden met zijn voeten. De moeite was voor niets: aan de andere kant van het veld schoot Daniëls de rebound na een vrije trap hoog in het doel: 0-2. De aansluitingstreffer van de ingevallen Bram Vievermans gaf vervolgens een beetje hoop (1-2), maar niet voor lang. De (te) kleine keeper Stiphout, die duidelijk nog niet toe is aan het niveau van de eerste klasse, liet een niet onhoudbare vrije trap van ruim twintig meter gaan: 1-3. Dit leidde tot gemor op de tribune, wat aanzwol toen de doelbewaker zich even later ook nog eens liet 'poorten' door Tom Spreeuwenberg: 1-4.

Het laatste woord was aan Omvlee, die nogmaals liet zien hoe het wél moet. De van de bank gekomen Niek Versteegen schoot bijna perfect op doel, maar via de handschoen van de 32-jarige sluitpost en de onderkant van de lat kwam de bal terug het veld in. Een wereldredding, die applaus oogstte op sportpark de Wieën.

Eerlijk is eerlijk, veel had het toch niet meer uitgemaakt. Venray verloor de wedstrijd op kwaliteit, inzet en wilskracht. Vievermans, de maker van de enige Venrayse treffer, was er na afloop goed ziek van. "Zij (Wittenhorst, red.) hebben veel harder gewerkt. Voetballend zijn we niet minder, maar zo lopen we wel achter de feiten aan." Gevraagd naar het 'waarom', kraakt Vievermans een harde noot. "Het begint erop te lijken dat het met onze instelling te maken heeft. Ik zou niet weten waar het anders aan moet liggen."

Venray – Wittenhorst 1-4 (0-1). Doelpunten Venray: Bram Vievermans.

Venray: Stiphout; Van Dijck, Willemse (19. Cornelissen), Egelmeers, Kersten; Brinkman, Rommen (57. Versteegen), Peeters; Vullings (45. Vievermans), Verlinden, Franssen