Afbeelding
Foto: Eigen foto

De Koning te gast bij Adelbert Venray

Venray | Adelbert Venray houdt op maandag 14 oktober de tweede lezing van het seizoen 2019-2020 in het Odapark in Venray. Aanvang 19.30 uur in verband met de aansluitende algemene ledenvergadering.

Spreker is dr. Martijn de Koning en de titel van zijn voordracht luidt De vele gezichten van de islam in Nederland; van renegaten tot burgers. Nederland heeft, zoals zovele Europese landen, een lange en ingewikkelde relatie met de islam vanuit de tijd van de kolonies tot de huidige tijd met de voormalige gastarbeiders en hun nazaten, postkoloniale migranten uit Suriname en Indonesië en de meer recente komst van migranten uit het Midden-Oosten. In deze lezing probeert De Koning een perspectief te bieden op de aanwezigheid van moslims in Nederland door enerzijds duidelijk te maken hoe Europese leiders een aversie tegen islam gebruiken om een Europese of nationale identiteit te kweken en anderzijds in te gaan op allerlei zorgen onder burgers over groeiende intolerantie, gevaren van extremisme en radicalisering over en weer. Na een korte historische uiteenzetting gaat De Koning in het bijzonder in op het fenomeen salafisme, wat daarmee bedoeld wordt (en door wie) en de problemen daarbij.

Martijn de Koning is cultureel antropoloog en verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij heeft onderzoek gedaan naar identiteitsvorming onder Marokkaans-Nederlandse tieners, islamofobie en racisme, salafisme, het antiradicaliseringsbeleid en (militant) activisme onder moslims. In 2008 promoveerde hij op het onderzoek Zoeken naar een 'zuivere' islam - Identiteitsvorming en religieuze ervaringen van Marokkaans-Nederlandse jongeren in Gouda en in 2019 publiceerde hij samen met Nadia Fadil en Francesco Ragazzi de bundel Radicalization in Belgium and the Netherlands - Critical perspectives on violence and security waarin diverse auteurs hun licht laten schijnen op de Nederlandse en Belgische antiradicaliseringsaanpak, de uitgangspunten en consequenties ervan en de samenwerking met islamitische organisaties en anderen uit het maatschappelijk middenveld.

Iedereen is welkom op de lezing en ook introducés zijn welkom. Zie ook www.adelbertvenray.nl.

foto