Woningen: 'Uit de dorpen komen geen verzoeken'

VENRAY | Samen met woningbouwcoöperatie Wonen Limburg zoekt het college in Venray een locatie voor tenminste zeventig sociale huurwoningen. Uit de dorpen ontvangen burgemeester en wethouders tot op heden geen verzoeken voor tijdelijke woningen. Dat aanbod hebben B en W de dorpsraden en het dorpsradenoverleg in juni van dit jaar nogmaals gedaan. 'Tot op heden is geen enkel dorp daarop ingegaan', laat het college weten in een brief aan de gemeenteraad.

Door onze redactie

Die brief schreef het college naar aanleiding van een motie die op 2 juli van dit jaar de gemeenteraad steunde. Daarin roept de raad het college op met een plan van aanpak te komen om in samenwerking met Wonen Limburg het tekort aan betaalbare sociale huurwoningen in zowel Venray als in de kerkdorpen op te lossen.

B en W: 'Op zoek naar locatie voor zeventig woningen'

'Al een aantal jaren ligt het aanbod van Wonen Limburg om tijdelijke woningen in de dorpen toe te voegen of om te ondersteunen bij het realiseren van een coöperatieve vorm van wonen', schrijft het college. 'Dat is ook geregeld ter sprake gekomen in overleggen met onder meer dorpsraden en dorpsradenoverleg. Als college willen we deze plannen graag faciliteren'.

In het gezamenlijk overleg met de commissies Wonen en Leven, op 13 juni dit jaar, zijn deze mogelijkheden nogmaals besproken. De respons blijkt nul. Wel heeft volgens het college Wonen Limburg het initiatief in de oude school van Castenray ondersteund met kennis. In die school zijn onlangs vijf zorgwoningen gekomen, een initiatief van het dorp. Sinds 2014 heeft Wonen Limburg diverse projecten opgeleverd of in verhuur genomen in Venray. In totaal gaat het om ruim 285 huurwoningen in zes jaar, meldt de brief. Wonen Limburg onderzoekt momenteel of bij herontwikkeling van bestaande complexen het aantal woningen eventueel uitgebreid kan worden.

Alleen zorgwoningen in Castenray met kennis ondersteund

De laatste projecten die Wonen Limburg opleverde was het plan aan de Zuidsingel (50 woningen) rond april van dit jaar en in Blitterswijck, waar 44 woningen voor woonurgenten op het voormalig recreatiepark Het Roekenbosch in de verhuur werden genomen.
Er zijn plannen om op de volgende locaties het aantal sociale huurwoningen uit te breiden. De Kemp (16 woningen), Brukske (20 appartementen boven de supermarkt), Wanssum (ongeveer 10 woningen), 23 woningen in Leunen-Zuid, 14 aan de Marktstraat en in de Oranjebuurt wordt de verouderde woningvoorraad vervangen. Het college zegt dat de plannen niet allemaal even concreet zijn. Ook stellen B en W dat aankopen van gronden voor sociale woningbouw vanwege de financiële haalbaarheid geen optie is. Wonen Limburg is aangewezen op eigen of gemeentelijke gronden.