Ambtenaren na positieve proef over op elektrisch

VENRAY | Alle Venrayse ambtenaren gaan november volgend jaar over op elektrisch vervoer. Dat wil zeggen dat alle zakelijke kilometers elektrisch worden verreden, met auto of fiets. Dat hebben burgemeester en wethouders besloten. De overschakeling gebeurt in samenwerking met de andere zeven Noord-Limburgse gemeenten.

Door onze redactie

Het is voor de medewerkers van de gemeente Venray nu nog gebruikelijk om zakelijke reizen met de eigen auto te declareren bij de werkgever. Het reiskostenbudget dat daarvoor is gereserveerd, gaat over ruim een jaar naar elektrische deelfietsen en deelauto's.

Als proef zijn de acht gemeenten vorig jaar november gestart met het gebruik van een elektrische auto en twee elektrische fietsen. Tevens deelden ze via een speciaal platform kennis en ervaring op met duurzaam deelvervoer en maakten zoveel mogelijk medewerkers er gebruik van. De resultaten zijn volgens Mobie (het project binnen het samenwerkingsverband Trendsportal in Noord-Limburg dat de proef begeleidt, red.) positief.

Vanaf november vorig jaar maakten 221 ambtenaren, verspreid over de acht gemeenten, gebruik van Mobie. De elektrische auto's reden tot en met juni zo'n 68.000 kilometer. Dat betekent volgens Mobie een gemiddelde van 14.500 kilometer per jaar, per auto.
De gemiddelde besparing aan kilometerdeclaraties bedraagt in dat geval 5.365 euro per auto op jaarbasis, meer dan de voorziene besparing van 3.000 euro. De gemiddelde afstand is 35 kilometer per rit, 30 procent van de ritten gebeurde met de e-bike.

Venray zet deelauto's en deelfietsen in

In Venray werden in de proefperiode 7.490 duurzame zakelijke kilometers verreden. In Venlo, Gennep, Mook en Middelaar, Peel en Maas en Horst aan de Maas waren er dat meer. Met Horst aan de Maas als koploper met ruim 11.200 kilometer. Beesel en Bergen bleven net onder de 7.000 kilometer steken. "De auto's bevallen goed", zegt wethouder Cor Vervoort. De ervaringen zijn dermate positief dat de Venray al een tweede elektrische auto ter beschikking heeft gesteld aan het personeel.

Vervoort: "Ik vind dat wij als gemeente een voorbeeldfunctie hebben. Daarom gaan onze medewerkers alle zakelijke kilometers in principe elektrisch rijden met deelfietsen en deelauto's. Dat komt boven op de elektrische auto's van de afdeling Toezicht en Handhaving." De bedoeling is dat op termijn de elektrische auto's en fietsen ook door inwoners, bedrijven en maatschappelijke instanties kunnen worden gebruikt.