Omwonenden in opstand

VENRAY | Een vijftal bedrijven en omwonenden van Metaalweg 1C in Venray komen in het geweer tegen de komst van een mestfabriek op dat adres. De bouwstart is voorzien begin november van dit jaar. Martin Koenen van het gelijknamige adviesbureau uit Heeze heeft een brandbrief namens de vijf naar het gemeentebestuur gestuurd. "De vergunning moet worden ingetrokken. Kan niet anders."

Door Henk Baltussen

"De gemeente Venray probeert er zich met een jantje-van-leiden af te maken", zegt Koenen. "En dat is niet de eerste keer. Er moet een herbeoordeling van de al verleende vergunning gebeuren. Er worden een aantal zaken omzeild, wat gewoon niet kan. De Raad van State mag dan wel in 2017 alle bezwaren tegen de mestfabriek hebben afgewezen, de tijden zijn inmiddels wel drastisch veranderd. De vergunning moet wat ons betreft wel degelijk opnieuw worden beoordeeld in relatie met het Programma Aanpak Stikstof." Tot 29 mei van dit jaar was de vergunningverlening gebaseerd op het PAS. Omdat de Raad van State het PAS die dag ongeldig verklaarde zijn landsbreed zo'n 18.000 projecten (vooral in de bouw en landbouw, red. ) stil komen liggen. Den Haag zoekt naarstig naar oplossingen. Namens de vijf wil Koenen duidelijkheid van het college over aan aantal zaken. Zoals hoe de overname van initiatiefnemer van de mestfabriek Comiva (de coöperatie is in het voorjaar door onder meer Biemans Recycling Venray overgenomen, red.) in zijn werk is gegaan. Koenen wil inzage in het ambtelijk advies hieromtrent, het collegeadvies en de brief die naar de betrokkenen is verzonden.

Tevens constateert Koenen dat er aanpassingen in het mestbewerkingsproces worden doorgevoerd. "Ik kan me niet voorstellen dat dat zomaar binnen de verleende vergunning kan, omdat er anders wordt gewerkt. De mest zou niet voor export bedoeld zijn, zo was in 2017 bekend. Nu blijkt dat de mest naar Duitsland en Frankrijk wordt geëxporteerd. Dat kan alleen met verhitte mest. Daarin voorziet de vergunning niet. Er moet kortom een volledige heroverweging plaatsvinden waaruit zal blijken dat de mestfabriek niet kan worden opgestart. Venray stapt hier veel te lichtvaardig overheen."

Omdat Comiva al op korte termijn met de bouw wil beginnen, wil Koenen zo snel mogelijk antwoorden van het college. "Heb ik ze volgende week niet, dan trek ik meteen aan de bel. Mijn cliënten eisen dat direct handhavend wordt opgetreden als ook maar op een klein onderdeel van de vergunning wordt afgeweken."