Afbeelding
Foto: eigen foto

Is er in Venray wel genoeg ruimte voor GroenLinks?

VENRAY | Venray mag een nieuwe landelijke politieke partij bijschrijven. Na CDA, D66, VVD, PvdA en SP wil ook GroenLinks wortel schieten in Venray. De eerste (betalende) leden melden zich al en de eerste pijlen worden gericht op de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022. Maar is er eigenlijk wel ruimte op links in de grootste Noord-Limburgse gemeente? De initiatiefnemers zijn er in elk geval rotsvast van overtuigd.

Dat bleek vorige week woensdag in café Hulsman, waar een twintigtal GL-sympathisanten samenkwam om te brainstormen over nut en noodzaak van een nieuwe linkse fractie in Venray. Na anderhalf uur was het gros van de aanwezigen al overtuigd en GroenLinks Venray was officieus een feit. Een vijftal zet daarvoor de lijnen uit. Onder wie Annemie Janssen uit Ysselsteyn en André van Maarschalkerwaard uit Leunen, het duo dat de GroenLinks-knuppel in het Venrayse hoenderhok gooide.

Ook raadsleden steken licht op bij GroenLinks

Opvallend was de aanwezigheid van de twee ProVenray-raadsleden Joep Gielens en Lizzy Bruno. Ook Toon Kerkhoff en Cees de Vocht, respectievelijk raads- en commissielid van Venray Lokaal, schoven aan. Kerkhoff koestert GroenLinks-sympathieën, dat doet ook De Vocht, die, naar eigen zeggen, met zijn specialisme 'klimaat', een speerpunt van het landelijke GroenLinks, zijn ei niet goed kwijt kan bij Venray Lokaal. Gielens en Bruno waren eerder SP-raadslid, verlieten mei vorig jaar de socialistische partij om verder te gaan als ProVenray. Dat deden ze samen met Irene van den Akker, die enkele maanden terug een tweede overstap maakte, naar Samenwerking Venray dit keer. Voor ProVenray is het blijkbaar nog zoeken.

Dat geldt in zekere zin ook voor Venray Lokaal, na het CDA (9 zetels) met vijf zetels de tweede fractie in Venray. De coalitiepartij herbergt leden van links tot rechts. Prima. Maar gaandeweg de regeerperiode kunnen in zo'n breed 'gekleurde' partij verwijdingen en wrijvingen ontstaan. Neem het vertrek van VL-wethouder Carla Brugman (GroenLinkser van huis uit) begin juni dit jaar. Dat ze de rol van provinciaal gedeputeerde op zich ging nemen, vervulde de partij vooral met trots, bracht fractieleider Tino Zandbergen naar buiten. Verder geen kwaad woord. Binnenskamers werd echter hard met deuren en op tafels geslagen. Die overstap pruimden de meeste GroenLinksers binnen Venray Lokaal allerminst.
De Vocht is er na anderhalf jaar achter dat zijn thema klimaat niet de aandacht krijgt dat het naar zijn mening moet verdienen.
Passievol legden de twee initiatiefnemers uit waarom juist nu GroenLinks voet aan de grond moet krijgen in Venray. Vooral het feit dat tegenstanders van de intensieve veehouderij nergens terechtkunnen in Venray, is een belangrijke motivatie. Venray Lokaal zit in een coalitie met CDA en D66 waarvoor krimp van de veestapel geen optie is. Dat het landelijke D66 met dezelfde moeite een halvering van veestapel voorstelt, moet niet lekker voelen. Ook niet voor de Venrayse D66-kiezer die wel krimp voorstaat. Waar kan hij of zij nu terecht?

Venray Lokaal worstelt er ook mee: trouw blijven op dat front aan het coalitieakkoord, of muiten? Dat GroenLinks Venray het stempel van een one-issuepartij kan krijgen, is voorstelbaar. De initiatiefnemers wonen immers tussen de boeren. Zij ondervinden de overlast naar eigen zeggen aan den lijve, maar vinden nergens politiek gehoor in Venray. Dat moet veranderen, vinden ze. Het blijkt voor dorpsbewoners niet makkelijk kritiek te leveren op de ondernemende boeren die van de gemeente Venray het meest veedichte gebied van West-Europa maakten. Janssen: "Je wordt een buitenbeentje in het dorp. Dat is niet gemakkelijk." Dat het er niet eenvoudiger op maakt een 'tegenpartij' op te richten, nemen de initiatiefnemers voor lief. 'Er moet voor de komende verkiezingen gewoon een geweldig sterk GroenLinks komen staan', is de intentie.

Nieuwe partij hoeft de versnippering niet te vergroten

'Duidelijk ook voor de jongeren, duidelijk voor de linkse kiezers'.
Duidelijkheid, dus. Belangrijk om kiezersharten te winnen. Daar hoort nog wat meer bij. De partij zal een aansprekend uithangbord moeten krijgen, een dynamische persoonlijkheid als gezicht van de partij. Dat wordt misschien wel de grootste uitdaging.
Een nieuwe partij vergroot de versnippering in de Venrayse raad, die nu al acht partijen telt. Dat draagt niet bij aan een degelijk bestuur. Mits ProVenray in GroenLinks op wil gaan. Tijdens de Europese en Provinciale Staten verkiezingen van dit jaar scoorde GroenLinks respectievelijk 816 en 1020 stemmen, zo'n 7 procent van het totaal aantal uitgebrachte stemmen. Er lijkt derhalve een achterban voorhanden. Branding van het merk GroenLinks Venray is nu nodig om de kansen op het innemen van politieke ruimte op links te vergroten. Oh ja, het voorbeeld volgen van de SP om langs de deuren te gaan en de wijken in te trekken, draagt daar eveneens aan bij. Daar weten Gielens en Bruno immers alles van.