Moeder en dochter Van der Linden van de Schoolstraat
Moeder en dochter Van der Linden van de Schoolstraat Oude foto

Moeder en dochter

Venray | Johannes van der Linden werd op 11 september 1824 in Beek en Donk geboren als zoon van de alleenstaande Anna van der Linden.

Op 16 oktober 1858 trouwde hij in Venray met Willemina Brunghs. Zij werd op 6 maart 1827 in Venray geboren als dochter van Wilm Brunghs (wever aan de Langstraat) en Johanna Martens. Ze woonden in Veltum en kregen twee kinderen, die beiden niet lang geleefd hebben. Op 17 juni 1887 overleed Willemina. Op 15 juni 1888 hertrouwde de dan 63-jarige Johannes met de 29-jarige Petronella Basten. Zij werd op 7 mei 1859 in Venray geboren als dochter van Martin Basten (landbouwer uit Lull) en Gertrui Willems. Johannes en Petronella kregen twee dochters en vier zonen. De jongste zoon overleed vier dagen na de geboorte. Het echtpaar had een winkel op het adres Schoolstraat 16. In het begin verkochten ze manufacturen. Ze hadden ook landerijen, gezien de openbare verkopen van nagras vanaf Weverslo en de Lullse Kuilen. Later handelden ze ook in koloniale waren, meststoffen, pelterijen, communiekleding, veevoeders, parfumerieƫn en huishoudgroenten in blik. Bij het station in Oostrum bezaten ze een weegbrug en twee houten loodsen van waaruit ze stro, meststoffen en dennenstronken verhandelen. In 1929 werden de weegbrug en loodsen verkocht. Toen Johannes op 13 september 1896 in Venray overleed, ging Petronella de winkel leiden. In het begin adverteerde ze frequent in Peel en Maas onder "Wed. J. van der Linden". Petronella overleed in Venray op 12 januari 1932. Vanaf die tijd werd in Peel en Maas geadverteerd onder "Gezin van der Linden". Blijkbaar werkten alle kinderen in de zaak. Opvallend is dat Antonius ook op het adres Schoolstraat 16 op eigen naam zaad verhandelde. In de jaren zestig kochten ze voor de Barneveldse Eierhandel eieren in en hadden ze een agentschap voor stomerij Assi uit Eindhoven. In 1957 stelden ze Reinier Krikke aan als handelsreiziger in hun manufacturen. Geen van de kinderen zijn gehuwd. Eind jaren zestig verschenen er geen advertenties meer in Peel en Maas en kwam er een einde aan de winkel.

Op de foto moeder Petronella van der Linden-Basten met een van haar dochters. Het betreft hier hoogstwaarschijnlijk dochter Anna Maria Catharina. De oudere dochter Geertruida Josephina Maria verbleef in die tijd op een kostschool in Aarle Rixtel.

Foto: Gemeentearchief Venray collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien. Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray