Wulf op de planken tijdens Zomaarpop 2018.
Wulf op de planken tijdens Zomaarpop 2018. Foto: Zomaarpop

34ste keer Zomaarpop

Oirlo | De 34ste editie van het tweedaagse Zomaarpop in Oirlo staat weer voor de deur. Het feestgedruis barst op vrijdagavond 11 oktober (morgen, red.) los en op zaterdag 12 oktober wordt het feest nog eens dunnetjes overgedaan. "De laatste puntjes worden nog op de i gezet, maar we zijn er helemaal klaar voor", vertelt bestuurslid Janou Heetkamp enthousiast. Absolute headliner van de nieuwste editie van Zomaarpop is misschien wel Party Animals op zaterdagavond.

Door Willem Menting

Volgens Heetkamp is het ieder jaar weer een flinke puzzel om de programmering rond te krijgen. "We hebben in het verleden veel gegokt over opkomende acts. Dankzij die strategie hebben we ooit Kensington en Chef'Special gestrikt. We hebben ook dit jaar weer een talentvolle en veelzijdige line-up samengesteld en daar zijn we als organisatie erg trots op. We hebben op vrijdagavond onder meer Paul Sinha op de planken staan en die is momenteel erg populair bij de jeugd. Naar dat optreden ben ik dan ook erg benieuwd." Volgens Heetkamp is geprobeerd de line-up zo gevarieerd mogelijk te maken. "We willen diverse generaties bedienen met de verschillende optredens. We hebben op zaterdagavond met Party Animals een act uit de jaren 90. Die act trekt natuurlijk ook de oudere jeugd. Op vrijdag hebben we wat meer acts voor de jongste generatie feestvierders. Maar eigenlijk zijn beide avonden voor alle leeftijden.

Party Animals geldt als dé headliner van zaterdagavond

De 26-jarige Oirlose is al acht jaar als bestuurslid betrokken bij Zomaarpop en ze geldt als aanjager van de pr-commissie. Volgens de vrijwilliger is er de afgelopen jaren veel veranderd. "Toen ik begon stonden de sociale media nog in de kinderschoenen. Dat is nu wel anders. We hebben veel meer bereik via internet en dat bereik groeit nog steeds."

De organisatie van Zomaarpop is al sinds jaar en dag in handen van OJC Watjang uit Oirlo. De bestuurlijke functies worden al generatie op generatie doorgegeven.

Heetkamp merkt wel dat die overgang steeds minder soepel verloopt. "Mijn generatie was nog zeer sterk bij de Watjang betrokken. De jongere generaties hebben dat ook wel, maar de groepen zijn minder groot en daardoor wordt het moeilijker om alles rond te krijgen. We mogen qua vrijwilligers nog steeds niet klagen hoor, maar de bouwploeg heeft bijvoorbeeld al ruim vijftien mensen nodig. Dus we kunnen alle handjes gebruiken. Daarnaast moet er voldoende barpersoneel zijn en ook bij de entree en muntverkoop hebben we veel mensen nodig."

Zomaarpop zit nog steeds in de groei- en ontwikkelfase. Zo zijn dit jaar voor het eerst kaarten via de website te bestellen. Ook zijn er weer drie podia. "We begonnen natuurlijk met één podium, maar die fase hebben we wel achter de rug. Wat dat betreft hebben we echt flinke stappen gemaakt door de jaren heen."

Naast haar normale job als organisator van evenementen zit bijna ieder vrij uurtje van Heetkamp in Zomaarpop. "Nu ben ik bijna iedere avond met het festival bezig. Tijdens het festival ben ik van 's ochtends vroeg tot 's nachts laat bezig. Dat doe ik graag, hoor. Alle tijd en energie die ik in Zomaarpop steek, is het dubbel en dwars waard." Na afloop van het festival is rustig bijkomen niet aan de orde. Op zondag moet immers alles weer opgeruimd worden. "Als alles is opgeruimd, sluiten we het festival af met een borrel met alle vrijwilligers. Als iedereen tevreden is, is het voor ons geslaagd."

Andere blikvangers in de line-up van Zomaarpop zijn Team Peach, Hou Je Backstreetboys, Mongoose, New Bliss, Bongloard, Puch Maxi, Roelerdisco, Beppie Kraftwerk, Floortje en Louise, Vince Morgana, Amped, W Goldman, The Crazy Indian and Friends en Mason Grind.

Meer informatie over Zomaarpop is te vinden op de website www.zomaarpop.nl. Via de website is het ook mogelijk om tickets te bestellen.