Afbeelding
Foto: Marcel Maas

Open dag openbaar vervoer voor senioren

Hoe gebruikt u een OV-chipkaart? Hoe kunt u reizen met bus en/of trein? Waar kunt u allemaal naartoe reizen? Heeft u dit soort vragen, dan bent u van harte welkom in Venray!

Op 16 oktober 2019 organiseert Arriva van 10.00 – 12.00 uur een open dag voor senioren op station Venray. Tijdens deze open dag krijgt u informatie over de mogelijkheden van het reizen met het openbaar vervoer (trein en bus).

Omnibuzz

Omnibuzz is er ook bij op deze open dag en zal de bezoekers informeren over de mogelijkheden van de Voor Elkaar Pas. Daarnaast is een voertuig van Omnibuzz aanwezig.

Gratis vervoer
Reis op deze dag tussen 9.00 – 12.00 uur gratis met bus 80, 81, 82, 87, 88, 89, 798,799 of de Arriva-trein naar station Venray. Geef aan de chauffeur of de steward door dat u de open dag gaat bezoeken. Tijdens de open dag krijgt u een vervoerbewijs voor de terugweg.

Meer informatie vindt u op www.arriva.nl/opendaglimburg.

Boeren en buren beginnen met meten

Na een periode van proefmetingen, gaat het project 'Boeren en buren' in Venray nu echt van start. In het project werken het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne, de gemeente Venray, de Limburgse Land- en Tuinbouw Bond en de stichting Gezond Leefbaar Venray samen met veehouders en burgers. Een jaar lang meten zij op een aantal plekken in de gemeente ammoniak, stikstofoxide en fijn stof. Ook gaan ze geurhinder signaleren. Tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis vorige week ontvingen de deelnemers alle meetapparatuur en instructies.

Het project 'Boeren en Buren' heeft als doel inzicht te krijgen in de luchtkwaliteit in gebieden in Venray en welke bronnen (agrarische sector, verkeer, etc.) daar welk deel van de luchtvervuiling veroorzaken. Daarnaast is het samen meten ook een doel op zich. Wat is de invloed van het samen meten op de onderlinge relaties tussen betrokken boeren, omwonenden en de lokale overheid?

Veel aspecten

In een interactieve sessie probeerden de deelnemers boven water te krijgen welke aspecten zij belangrijk vinden als het gaat om veehouderij in hun omgeving. De metingen in het project richten zich op de leefomgeving en ervaren hinder, maar er zijn meer aspecten waar belang aan gehecht wordt, zoals gezondheid, dierenwelzijn, inkomen van de boer en de sfeer in de buurt. In het tweede deel van de bijeenkomst kregen de deelnemers een korte terugkoppeling over de proefmetingen van fijn stof in een gebied ten zuidwesten van Leunen. Vanaf komende week beginnen de partners met de metingen op alle beoogde locaties. De resultaten zijn te volgen op https://samenmeten.rivm.nl/dataportaal-v1.5

d