Afbeelding
Foto:

Sprekersplein kan aantrekkelijk blijvertje worden

VENRAY | Het eerste Sprekersplein in de gemeente Venray belooft goeds voor de toekomst. Met het slim in blijven vullen van de agenda, kan het 'plein' een blijvertje worden. De primeur was dinsdagavond in de kelder van het gemeentehuis. Scholier Noa Hermans (13) deed de aftrap. Met haar ontwapende inbreng kon het Sprekersplein zich geen betere start wensen.

Even het geheugen opfrissen. Venrayse inwoners hadden eerder de mogelijkheid tijdens commissie- en raadsvergaderingen de volksvertegenwoordigers maximaal vijf minuten toe te spreken. Voor veel inwoners blijkt de formele setting van vergaderingen, die live worden uitgezonden, geen ideale omgeving om daar een woordje te doen. Het informele Sprekersplein is laagdrempeliger, toegankelijker voor insprekers, hoopt de gemeenteraad.

De Venrayse formule is eenvoudig. Eerst komen insprekers aan bod die elk niet maximaal vijf, maar tien minuten het woord mogen voeren, al dan niet met beelden, wat in de traditionele setting niet mogelijk was. Toehoorders kunnen vragen stellen. Na de insprekers staan enkele presentaties op het programma om actuele onderwerpen voor de gemeenteraad te verduidelijken.

Vwo3-scholier Noa Hermans lanceerde in de volle souterrain het plan voor een jongerenraad in Venray. Zelfs is ze al lid van de debatgroep van het Raayland College. "Zo kunnen jongeren hun visie en meningen laten horen. Het maakt de afstand tussen jeugd en politiek kleiner. We hebben vaak goede ideeën en nemen geen blad voor de mond. Tien tot vijftien jongeren moet kunnen. Even appen en je hebt zo een kerngroepje bijeen."
Daar kon niemand op tegen zijn. Of ze daarbij nog hulp nodig had van de 'echte' gemeenteraad? "Nee, hoor", was het klip en klare antwoord. Applaus volgde, van Noa gaan we vast meer horen.

Nog meer jongeren betraden het plein. Vertegenwoordigers van jongerencentra gunden de aanwezigen een blik in de toekomst. Frisse geluiden in de gemeentekelder, met verschillende toekomstblikken. De geluiden van The B in Venray waren niet opbeurend.

'We waren op tijd bij het drugsgebruik'

Het Venrayse jeugdhonk wil meer vrijwilligers, meer bezoekers, vaker open en betere events. Bijzonder was de bijdrage van Watjang uit Oirlo, waar in de soos op een gegeven moment drugs werden gebruikt. Direct werden instanties ingeschakeld en gesprekken gevoerd. 'Het probleem werd in de kiem gesmoord omdat we er op tijd bij waren', aldus een vertegenwoordiger van Watjang. Waardering alom voor de voortvarende aanpak.
Nadat de jongeren hun inbreng hadden gedaan, verlieten ze het 'plein', dat routineus door burgemeester Hans Gilissen werd geleid. Jammer. Had het jongerencentra-item als laatste op de agenda gestaan, hadden ze de andere presentaties (Greenport en Gouden Leeuwplein) wel meegekregen. Tip: zorg de volgende keer voor een professioneler spreekgestoelte en een handige microfoon, blijf jongeren triggeren en het Sprekersplein is een aanwinst.