Ingezonden brief


KODE Venray

Begin mei werd het besluit rondom het zonnepark van Kronos in Smakt opnieuw uitgesteld door het college. Er moest eerst een nieuw beleidskader komen over grootschalige opwekking duurzame energie (KODE). Deze maand buigt commissie en gemeenteraad zich erover. Tomorrow Energy dient voor 29 oktober na Kronos een aanvraag in voor een tweede zonnepark in Smakt.

Het raadsvoorstel aangaande KODE is op het eerste gezicht veelbelovend. De volgende termen worden genoemd: 'Eerlijke lusten en lasten verdeling, Venray volgt nadrukkelijk de landelijke zonneladder (maximaal ontzien van landbouwgronden voor het plaatsen van zonnepanelen door eerst na te gaan hoeveel potentie er is op daken en andere hogere tredes van de ladder en deze zoveel mogelijk benutten), en minimaal 50 procent lokaal eigenaarschap, conform het Klimaatakkoord.' Uitgangspunten die ook in het landelijk en provinciaal beleid naar voren komen.

'Meest prangende vraag: Waarom moest Kronos wachten?'

Echter vallen ons de volgende opmerkelijke punten op: Niet de zonneladder maar de zonnewaaier wordt in Venray toegepast, met vijf sporen: zonnepanelen op daken, op vuilstort en reststroken, op bouwvlakken, in gebieden met oude ontginningen (Smakt, Merselo, Oostrum) en op jonge ontginningen (rest van Venray). Alle sporen worden tegelijkertijd ingezet, vruchtbare landbouwgrond wordt dus niet maximaal ontzien, zoals de zonneladder voorschrijft.

Voor initiatieven voor grote zonneparken in gebieden als Smakt, Oostrum en Merselo wil de gemeente geen medewerking verlenen. Wel voor een eenmalige inschrijving in tussen 2019 en 2021, met uitzondering voor de lopende aanvragen van Kronos en Tomorrow Energy in Smakt. Daar wordt medewerking aan verleend. Beekdalen worden in principe uitgesloten. Maar lezen we weer een escape, dit keer voor Tomorrow Energy die een aanvraag voor een groot zonnepark in Smakt in het Loobeekdal heeft ingediend?

De meest prangende vraag die bij ons opkomt is, waarom moest het Kronos-zonnepark in Smakt wachten op KODE nu blijkt dat dat park hiervan is uitgezonderd. Waar worden deze parken op getoetst nu het oude beleidskader per 29 oktober wordt ingetrokken?

Er lijkt haast te zijn om KODE vastgesteld te krijgen, gezien de korte omlooptijd van bekendmaking op 23 september tot aan vaststelling in de gemeenteraad op 29 oktober.

Volgens KODE hecht de gemeente veel waarde aan het meenemen van burgers in de energietransitie, het vinden van draagvlak en een gelijke verdeling tussen de lusten en de lasten. Waarom dreigt Smakt de grootste lasten te moeten dragen, terwijl de sleutel voor succes van de energietransitie bij de lokale samenleving zelf ligt. Initiatieven kunnen van onderop komen, zoals een coöperatief zonnedak. Waarom wordt er bij het gebied van oude ontginningen zoals in Smakt, Merselo en Oostrum niet gestreefd naar het inzetten van de minst landbouwkundig waardevolle gronden en bij de jonge ontginningen wel? Waarom worden niet alle inwoners van de dorpen van Venray gevraagd een zienswijze in te dienen middels ter inzage legging van zo'n belangrijk ruimtelijk beleidskader? Neem een voorbeeld aan gemeenten als Pekela en Barneveld die het op deze manier hebben gedaan. Waarom een zonnewaaier, als je weet dat de netwerkcapaciteit in Venray al beperkt is. Alleen al door de op gang komende hausse aan lokale zonnedak-initiatieven, zal het netwerk al volstromen door de provinciale en landelijke subsidies vanaf 2020.

Waarom ons elektriciteitsnetwerk eerst vol laten lopen met de teruglevering van zonne-energie van grote zonneparken in plaats van het stellen van prioriteit aan vele kleine lokale partijen die zuinig met hun eigen leefomgeving om zullen gaan bij hun keuze voor duurzame energieopwekking?

'Waarom wijkt Venray af van de provincie Limburg?'

Waarom wijkt men als Venray af van de lijn van de provincie Limburg, die begin september in een brief duidelijk maakt prioriteit te stellen bij de mogelijkheden van duurzame energieopwekking in de lijn van de landelijke zonneladder: stimuleren van zonnepanelen op daken en maximaal ontzien van landbouw- en natuurgronden.

Helaas worden wij (en alle burgers van Venray) niet in de gelegenheid gesteld om onze volledige zienswijze met betrekking tot de inhoud van dit kader zelf kenbaar te maken. We zullen dit op andere wijze moeten doen. Ook de haast waarmee dit kader door de procedure wordt gejaagd, kan niet ten goede komen aan een zorgvuldig afgewogen beleidskader. Terwijl dat toch het belangrijkste is waar het bij de Venrayse burger om gaat: een gezonde en (natuur)groene leefomgeving.

Werkgroep zonnepark Smakt