Afbeelding
Foto: IVN

Tocht Castenrayse Vennen: herfst

Castenray | Op zondag 13 oktober organiseert IVN Geijsteren-Venray in de Castenrayse Vennen de herfstwandeling in het kader van de vierseizoenenwandelingen. Deze wandeling start om 10.00 uur bij aan het eind van de Rietweg in Castenray. Deelname is gratis. Goed schoeisel is aanbevolen, want het kan in dit gebied drassig zijn.

We bekijken de natuur van de Castenrayse Vennen in alle vier de jaargetijden. Mensen die aan alle wandelingen deelnemen beleven het gebied telkens anders en zien de natuur in de loop van het jaar veranderen. Tijdens deze wandeling is er speciale aandacht voor paddenstoelen en mossen die in de Castenrayse Vennen voorkomen, maar ook hoe planten zich voorbereiden op de komende winter.

Het gebied de Castenrayse Vennen, in de volksmond de Paes genoemd, is ontstaan in een breed dal van de Lollebeek en haar zijtak de Diepe Leng. Op de hogere gebieden rondom het dal liggen beboste zandverstuivingen, in het westen de Breehei en in het zuiden de boswachterij Horst.

Het is een aantrekkelijk en afwisselend gebied waar bijzondere planten voorkomen zoals slangenwortel, wateraardbei, waterviolier en Koningsvaren. Zelfs de Bolletjesvaren uit het verre oosten heeft hier een plekje gevonden. Er zijn in het gebied in totaal zo'n 130 verschillende soorten waargenomen. Ook kun je Schotse hooglanders tegenkomen. Zij zorgen ervoor dat grote stukken grasland open worden gehouden. Kortom: een lentewandeling met een variatie aan landschappen, dieren en planten.