De vreugde was zondag groot bij Jens van de Vossenberg.
De vreugde was zondag groot bij Jens van de Vossenberg. Foto: Autocross

Autocrosser grijpt titel

Landen | Een unieke prestatie van autocrosser Jens van de Vossenberg. De 22-jarige autocrosser uit Ysselsteyn kroonde zich afgelopen zondag in zijn debuutseizoen tot kampioen in klasse 3 Tourwagens vrije CC AM (Benelux). "Er kwam afgelopen weekend wat geluk bij kijken, maar over het gehele jaar hebben we als team goed gepresteerd. Daar kunnen we trots op zijn", vertelt Van de Vossenberg enthousiast.

Door Willem Menting

Afgelopen zondag schoot Van de Vossenberg uit de startblokken. Tijdens de eerste drie manches kwam hij twee keer als winnaar over de streep en een keer als zesde. "Vanwege het slechte weer werden de finales afgelast. Ik stond op dat moment bovenaan, dus de punten waren voor mij. Het kampioenschap was daardoor een feit."

Broer Ischa had dit seizoen minder geluk in de
Renault Clio V6

Voor het eerst kwam Van de Vossenberg dit jaar uit in competitieverband. Daarvoor reed hij alleen losse wedstrijden. "De competitie bestaat uit zes raceweekenden. Tijdens een race zijn we uitgevallen, maar die slechte prestatie hebben we tijdens de andere races kunnen compenseren." Van de Vossenberg reed dit jaar races in België, Nederland en Duitsland. Ook kwam hij in actie op diverse ondergronden. "We zijn het beste op harde kleigrond, maar afgelopen zondag ging het in zachte klei ook uitstekend."

Van de Vossenberg werd in 2015 al eens kampioen in Zoutleeuwen (België, red.) in de jeugdklasse tot 1400 CC. Afgelopen zondag pakte hij dus zijn eerste competitietitel met een Renault Clio V6. Zijn jongere broer Ischa (21) rijdt ook wedstrijden met deze auto. Hij rijdt echter de Eurol NK-wedstrijden en heeft dit jaar veel pech gehad. Ischa heeft geen enkele finale zonder problemen kunnen uitrijden. Ook afgelopen weekend kampte hij met problemen aan zijn auto. "Het zat hem gewoon niet mee. Ik heb gelukkig de meeste races uit kunnen rijden. En nu kunnen we flink aan de slag om de auto een flinke upgrade te geven in de richting van volgend seizoen. We missen behoorlijk wat vermogen, dus er is nog genoeg werk aan de winkel voor ons team."

Zusje Elin (21) komt uit in de klasse junior buggy

Van de Vossenberg komt uit een echte racefamilie. Niet alleen zijn broer Ischa is bekend in de wereld van het autocrossen, ook zusje Elin (18) staat haar mannetje in de harde wereld. Ze rijdt in een junior buggy en is tiende geworden in het AM-kampioenschap. Moeder Inge is ontzettend trots op haar kroost. "Ze zijn alle drie begonnen met crossen toen ze twaalf jaar oud waren. Eerst op lokaal niveau en nu rijden ze dus Nederlandse kampioenschappen en AM-wedstrijden. In totaal zijn er in een heel jaar twaalf raceweekenden, dus het kost erg veel tijd. Maar we zijn als team supertrots."

Jens van de Vossenberg komt uit een echte racefamilie

Het succes is niet aan komen waaien bij de familie Van de Vossenberg. Er wordt het hele jaar hard gewerkt om de auto in topconditie te houden. Er is technisch en creatief inzicht nodig om de auto te bouwen. "We hebben alles zelfgemaakt", legt Jens van de Vossenberg uit. "We ontwikkelen écht alles van rolkooi tot motor en van ophanging tot plaatwerk. Het is bijzonder om samen tot een resultaat te komen."