Eerder drugspand op slot draaien

VENRAY | Venrays burgemeester Hans Gilissen mag voortaan eerder een drugspand sluiten dan voorheen het geval was. De nieuwe maatregel houdt globaal in dat als in een pand of woning zaken worden aangetroffen die nodig zijn voor de productie van soft- en harddrugs, maar in datzelfde pand nog geen drugs aanwezig zijn, dat voor de burgemeester al reden kan zijn tot sluiting over te gaan.

Door onze redactie

Dat mag hij nu omdat het college heeft besloten het zogenaamde Damoclesbeleid, als onderdeel van de Opiumwet, breder uit te voeren. Dat beleid is begin dit jaar aangetrokken. Voorbereidingshandelingen voor drugsproductie zijn sinds dit jaar dus ook strafbaar.

Hierbij gaat het om situaties waarbij bijvoorbeeld apparatuur, materialen, grondstoffen en chemicaliƫn worden aangetroffen, waarvan bekend is dat deze bestemd zijn voor het telen of bereiden van drugs. Op zijn minst moeten de voorwerpen of stoffen het ernstige vermoeden rechtvaardigen dat zij daarvoor bestemd zijn. Onder een voorbereidingshandeling wordt niet bedoeld het aantreffen van (uitsluitend) vervoermiddelen of betaalmiddelen.

Sluiting van drugspanden gebeurt mede om bewustzijn te kweken bij inwoners, ondernemers en pandeigenaren: een overtreding van de wet heeft namelijk ingrijpende consequenties. Tevens staat het pand dat wordt gesloten in dat geval niet langer meer bekend als drugspand. Het streven is om daarmee de rust in de directe omgeving terug te laten keren.