Ingezonden brief

Niet alles kan

Bovenstaande actuele uitspraak van de commissie Remkes roept overheden op het falende beleid om de Natura 2000-gebieden te beschermen, nog eens grondig tegen het licht te houden. En roept tevens de burgers van Venray op hier nog eens goed over na te denken.

De leefomgeving van Venray wordt bedreigd door te hoge concentraties stikstof en fijnstof met grote gevolgen voor mens en natuur. In het Natura 2000-gebied Boshuizerbergen sterven veel plantsoorten en dieren als gevolg van de te hoge stikstofconcentraties. De Peelregio heeft te lijden onder een van de hoogste concentraties fijnstof. Fijnstof leidt tot longproblemen met in Nederland jaarlijks 12.000 sterfgevallen en 1.2 miljoen patiƫnten.

Het is daarom terecht dat de Raad van State een duidelijk halt oproept tegen deze verdere vernietiging van de natuur.

In de Peel en Maas stond tot mijn verbazing de aankondiging dat in Venray de bouw van een nieuwe mestfabriek op industrieterrein Smakterheide gewoon doorgaat. In november wordt ermee gestart. Dit terwijl in heel het land bouwprojecten van zelfs gewone woningen stil is komen te liggen.

Een en ander roept bij mij de volgende vragen op: Zouden burgemeester en wethouders en onze gemeenteraad het besluit van de afgegeven vergunning niet zorgvuldig moeten heroverwegen en de bouw voorlopig moeten stopleggen? Is hier niet het gezegde van toepassing 'beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald'? Zou je met de gevraagde duurzame langetermijnvisie, met oog voor de belangen van mens en natuur, nog steeds tot een besluit komen een mestfabriek te bouwen gelegen tegen een Natura 2000-gebied en heel dicht in de buurt van grote woonwijken als Landweert, Smakterheide en Brabander? Zouden we niet rekening moeten houden met de ervaringen die opgedaan zijn met andere mestfabrieken? De extra uitstoot van stikstof en fijnstof, de veelvuldige overtredingen buiten de gegeven vergunning, de stankoverlast en dat op twee derde van de mestfabrieken frauduleus handelen is geconstateerd?

'Burgers, denk na over deze bedreigende veranderingen'

Ook zou initiatiefnemer COMIVA (enkele maanden geleden overgenomen door Biemans recycling) er verstandig aan doen om haar besluit te heroverwegen met oog op de recente ontwikkelingen: Zijn de maatschappelijk risico's op de huidige plaats binnen de bebouwde kom niet te hoog? Is er in het bedrijfsplan voldoende rekening gehouden met de steeds verder aanscherpende eisen van de overheid ten aanzien van gezondheid en natuur, de toenemende controles en boetes bij overschrijding van de vergunning? Zou het niet veel verstandiger zijn om met ondersteuning van overheden een andere meer geschiktere plaats voor haar mestfabriek te zoeken. Een plaats buiten de bebouwde kom, op het boerenland dicht bij boerderijen om risico's op het gebied van gezondheid, natuur en transport te verminderen.

Ik zou aan de burgers van Venray willen vragen om na te denken over deze bedreigende veranderingen in hun leefomgeving en deze niet lijdzaam toe te staan.

Willem van Reeuwijk

Venray