Aanplant bos langs Loobeek wekt wrevel


Den Haag | Een bewoner van de Laagheidseweg in Venray is naar de Raad van State gestapt om te voorkomen dat hij voorgoed zijn uitzicht over het Loobeekdal kwijtraakt.

Door Adri Klinkenberg

Will Boot woont op een afstand van honderd meter van de Loobeek. Zijn zicht op de meanderende waterloop dreigt hij te verliezen omdat de gemeente Venray en het Waterschap Limburg bos willen planten langs een deel van de beek. Daardoor komt de stroom in de schaduw te liggen, wat goed is tegen waterplantengroei. Daardoor verbetert de waterkwaliteit.

De omwonende spreekt van een boseiland met een breedte van 200 meter dat letterlijk midden in een fraai weids en open landschap wordt aangelegd. Juist vanwege de vergezichten is hij komen wonen aan de Laagheidseweg, vertelde hij donderdag in Den Haag. Vanuit zijn woning kijkt hij straks recht op het aangeplante bos. De nieuwe bomen zijn niet alleen bedoeld voor schaduwwerking op de beek. De bosstrook is ook een compensatie voor bos dat elders gekapt is om ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk te maken. De bewoner van de Laagheidseweg heeft gesprekken gevoerd met de gemeente en het waterschap over het bosgedeelte dat voor zijn neus komt te staan. Hij stelde verplaatsing voor naar meer westelijk van zijn huis. Woordvoerders van de twee overheden zeiden dat dit niet kan omdat niet alle gronden in het beekdal in hun bezit zijn.

Het plan waar de Raad van State over moet beslissen heet Loobeek-deelgebied De Spurkt en Venrays Broek. Dit plan geldt voor het noordelijke deel van het gebied. Voor het zuidelijke deel bestaat een apart plan. Volgens de gemeente Venray blijft het gebied rond de Loobeek een landschap met doorzichten. Alleen toevallig niet op de plek waar de bezwaarmaker woont. De gemeente, waterschap en de omwonende blijven in gesprek. Als ze er niet uitkomen, doet de Raad van State over een paar weken uitspraak over het landschapsplan.