Verdachte huiselijk geweld vast in Polen


Den Bosch | Een 27-jarige Venraynaar ontkent dat hij op 24 maart 2018 zijn vriendin heeft mishandeld in zijn woonplaats. De politierechter in Roermond veroordeelde de verdachte vorig jaar voor huiselijk geweld jegens zijn 'levensgezel'. De man spande daarom hoger beroep aan bij het gerechtshof in Den Bosch.

Door Geert van der Star

De nieuwe rechtszaak had maandag van start moeten gaan. De Venraynaar was echter in geen velden of wegen te bekennen. Zijn advocaat gaf telefonisch door dat de man in zijn geboorteland in de gevangenis zat. Waarvoor was onduidelijk. Het gerechtshof kon daardoor de zaak niet behandelen: de Venraynaar had een 'aanwezigheidsrecht'.

Het versturen van een aanklacht naar een gevangenis in het buitenland bleek een tamelijk ingewikkelde procedure: het zou nog behoorlijk aantal maanden duren voordat de man een nieuwe 'uitnodiging' voor zijn hoger beroep daar kon ontvangen. Het hof stelde de rechtszaak daarom voor onbepaalde tijd uit.

De Venraynaar had voor het vermeende huiselijk geweld in Nederland van de politierechter slechts een voorwaardelijke werkstraf van 40 uur gekregen. De man kwam daarbij wel onder toezicht van de reclassering te staan.