Lucia Knops poseert bij het door haar gemaakte portret van bisschop Harrie Smeets.
Lucia Knops poseert bij het door haar gemaakte portret van bisschop Harrie Smeets. Foto: Henk Lammen

'Herder van Venray'

Venray | "Natuurlijk vond ik het een eer om zijn portret te maken." Kunstenares Lucia Knops (53) uit Venray vervaardigde het portret van bisschop Harrie Smeets. Die is op zondag 6 oktober voor even terug in de plaats waar hij jarenlang een geliefd deken was. Bij die gelegenheid wordt hem ook zijn portret overhandigd.

door Henk Lammen

Het kunstzinnige, creatieve zat er al vanaf haar jongste kinderjaren in. Tekenen en schilderen als klein meisje, ze deed niets liever. Na de middelbare school volgde Lucia Knops de opleiding Industriële Vormgeving in Eindhoven en ging later als keramiste aan het werk. Achteraf heeft ze er spijt van niet haar hart te hebben gevolgd. "Ik had eigenlijk voor de Kunstacademie moeten kiezen. Maar ja, in die tijd was het van 'daar kun je niks mee verdienen'." Tien jaar geleden liet ze haar droom alsnog in vervulling gaan en ging naar de Academie voor Schone Kunst in Arendonk (België). "Heel specifiek, ik wilde portretten leren schilderen." Sindsdien is portretschilderen haar passie, uitmondend in haar beroep. "Mensen en gezichten hebben een enorme aantrekkingskracht op me. Het is een fascinatie, een gevoel. In mijn werk probeer ik het karakter en de uitdrukking van iemand te laten spreken. Ik probeer in de huid van de persoon te kruipen, de emotie te raken. Het meisje dat altijd lacht, iemand die verlegen is." Ze bereidt zich zorgvuldig voor op een opdracht en maakt minstens 200 foto's van het 'lijdend voorwerp'. "Ik wil met iemand praten, zien hoe hij zich beweegt. Het karakter, de blik van een persoon in een foto proberen te vangen. Als hij of zij net even diep ademhaalt, zichzelf is, een foto maken. Dat soort momenten vastleggen. Uiteindelijk maak ik een selectie foto's waarmee ik aan de slag ga. In negen van de tien gevallen kunnen de opdrachtgevers zich vinden in mijn keuze." De Venrayse kunstenares werkt voornamelijk met olieverf op linnen. Een hele bewuste keuze. "Het zogenaamde 'nat in nat schilderen'. Olieverf droogt niet zo snel waardoor je mooie kleurovergangen kunt krijgen en met diverse lagen diepte kunt creëren."

Ze ging voor het portret naar Roermond, waar Harrie Smeets nu woont en werkt als bisschop. Indachtig haar werkwijze maakte ze ook nu honderden foto's. Het eindresultaat stemt haar tot tevredenheid. "Ik wilde hem neerzetten als de 'herder van Venray', de deken die tussen de mensen stond." Zelf zal ze het niet zeggen, maar ze heeft de oud-deken van Venray precies weten te raken. In zijn herkenbare dekenjasje, de warme oogopslag die hem zo geliefd maakte bij de Venraynaren. Lucia werkt al jaren in opdracht. Daarnaast geeft ze cursussen en workshops. Die laatste twee activiteiten heeft ze na de zomer op een lager pitje gezet om zich meer te wijden aan vrij werk. Er staan twee projecten op stapel. Met My Story legt ze haar eigen levensverhaal vast. "Het worden portretten die samen mijn leven vertellen." Daarnaast is ze bezig met het schilderen van een serie portretten van kinderen van een schooltje in Namibië. "Ik ben daar afgelopen zomer geweest en heb 38 kinderen gefotografeerd. Kinderen uit een heel arm milieu. De opbrengst van de verkoop van die portretten gaat naar het schooltje. Ze kunnen het geld goed gebruiken." Op de vraag wat het mooiste is aan schilderen, hoeft ze niet lang na te denken. "Dat ik van mijn passie mijn beroep heb kunnen maken. Dit blijf ik doen tot ik doodga." Voor meer informatie: www.luciaknops.nl.