Afbeelding
Foto: Gemeente Venray

Start festiviteiten 75 jaar bevrijding in Venray

Op vrijdag 18 oktober 2019 is het precies 75 jaar geleden dat Britse troepen Venray, Ysselsteyn en Heide bevrijdden. Een historische en emotionele gebeurtenis die de gemeente Venray, samen met de vele vrijwilligers en alle inwoners van Venray natuurlijk wil herdenken. Op 18 oktober vieren we de officiële aftrap van 75 jaar vrijheid in Venray.

We verwelkomen die dag een aantal bijzondere gasten, waar zes Britse veteranen de overtocht nog elk jaar maken om hun omgekomen kameraden te herdenken. Zeer vereerd zijn we dat ook Sir Kenneth George Mayhew (1917) speciaal voor deze herdenking naar Venray komt. Ken Mayhew was betrokken bij de bevrijding van Weert en vocht bij de Loobeek in de slag om Overloon en Venray, waar hij gewond raakte. Voor zijn heldendaden ontving Mayhew op 24 april 1946 de hoogste militaire onderscheiding in Nederland, hij werd benoemd tot Ridder Militaire Willems-Orde.

Herdenkingsboom

De festiviteiten starten om 13.00 uur bij het Kevin van de Rijdtplantsoen (bij de St. Petrus'Bandenkerk) onder begeleiding van Orkest Rooyal en een delegatie van Musikverein Eintracht Wetten 1897 e.V. Ken Mayhew daar samen met initiatiefnemer Martin van Els een herdenkingsboom. Na deze ceremonie worden de veteranen met historische militaire voertuigen in een korte stoet naar het gemeentehuis gebracht. Daar volgt de ceremonie van het hijsen van de vlag door manschappen van de Luitenant-Generaal Best Kazerne uit Vredepeel. Een en ander wordt muzikaal begeleid door het koperensemble van het Fanfare Korps Nationale Reserve.

Het programma in het gemeentehuis wordt live uitgezonden door Peel en Maas TV.

Adviseert u de gemeente straks over het sociaal domein?

De gemeente Venray hecht veel waarde aan de inbreng van inwoners op de vele beslissingen die de gemeente moet nemen binnen het sociaal domein. Onder het sociaal domein verstaan wij alle WMO-taken, de Jeugdwet en de Participatiewet, maar ook zaken zoals sport, onderwijs en gezondheid. Eén van de manieren waarop de gemeente de inbreng van inwoners wil vormgeven, is met een nieuwe Participatieraad.

Wat is de Participatieraad?

De Participatieraad is een belangrijk adviesorgaan voor het college van B&W en opereert zelfstandig. De Participatieraad wordt betrokken bij het opstellen, uitvoeren en evalueren van het beleid en geeft de gemeente daarover gevraagd en ongevraagd advies. Daarnaast wordt ook verwacht dat de leden signalen kunnen oppikken over de uitvoering en effecten van het gemeentelijk beleid en de gemeente kunnen adviseren over hoe ze inwoners nog beter kunnen betrekken. De raad bestaat uit maximaal 12 leden. De zittingsperiode is in beginsel 4 jaar en start op 1 januari 2020.

Wij zoeken enthousiaste leden die vanuit hun betrokkenheid, deskundigheid, persoonlijke ervaring, interesse of netwerk met ons mee willen denken en ons willen adviseren.

Wat zijn de kerntaken van de Participatieraad?

Het adviseren van de gemeente over het beter, eerder en breder betrekken van belanghebbenden bij de beleidsontwikkeling.

Betrokken worden van startnotitie tot beleidsnota en inhoudelijk adviseren over vraagstukken in het sociaal domein.

Ongevraagd initiatief ontplooien of maatschappelijke vraagstukken onder de aandacht brengen van het college en of de gemeenteraad.

Wat vragen wij van u?

U bent aantoonbaar maatschappelijk betrokken en heeft affiniteit met het beleid dat de gemeente voert op het sociaal domein. U heeft ervaringsdeskundigheid of vakinhoudelijke kennis en u wilt uw kennis, ervaring en netwerken inzetten in het belang van andere inwoners.

Het signaleren van vragen, knelpunten en behoeftes van inwoners vraagt een proactieve instelling en het opbouwen en onderhouden van een breed netwerk in Venray.

U kunt beleidsstukken lezen en zich hierover een mening vormen. Tevens weet u signalen uit de samenleving op waarde te schatten en deze te vertalen naar beleid. U bent in staat om breder te kijken naar maatschappelijke vraagstukken.

U kunt goed samenwerken in teamverband. U heeft gevoel voor politiek-bestuurlijke verhoudingen en beschikt over een positief kritische open houding.

U heeft goede mondelinge en schriftelijke communicatieve vaardigheden en kunt omgaan gaan met moderne media.

Wat bieden wij?

Leden van de Participatieraad ontvangen een jaarlijkse vergoeding van € 1.000,- . Daarnaast beschikt de Participatieraad over een budget voor het organiseren van bijeenkomsten of het volgen van cursussen en/of congressen.

Herkent u zich in het profiel?

Stuur dan vóór 1 december uw motivatie en CV naar: participatieraadsociaaldomein@venray.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer W.J.M. (Wim) van Osch, kwartiermaker via wimvanosch@ziggo.nl.