Afbeelding
Foto: persfoto

Russische musici in Odapark

Venray | Het nieuwe seizoen van de Theehuisconcerten in het Odapark in Venray wordt op zondag 6 oktober geopend door het gerenommeerde Duo Ferschtman, bestaande uit Dmitry Ferschtman (cello) en Mila Baslawskaja (piano), beiden opgegroeid en opgeleid in de voormalige Sovjet-Unie.

Zij wonen en werken sinds 1978 in Nederland en geven concerten op alle belangrijke podia in binnen- en buitenland. Meerdere cd's zijn door hen uitgebracht, waaronder de succesvolle The Russian Voice met Romances van Glinka, Tsjaikovski, en Rachmaninov, die voor een deel ook tijdens het concert in Venray klinken. Met hun dochter, de violiste Liza Ferschtman, heeft vader Dmitry onlangs een cd uitgebracht met duo's van Kodaly, Ravel en Schulhof..

Dmitry Ferschtman zegt het volgende over het concert in het Odapark: "De titel Onvergetelijk moment van toen refereert aan het beroemdste gedicht van Poesjkin, en Glinka's beroemde romance is daar weer op gebaseerd. Iedere Rus en iedere Ruslandkenner buiten Rusland kent dit gedicht en deze romance. De eerste regel luidt: 'Ik herinner me het wonderbaarlijke moment toen ik jou voor het eerst zag'. De romance is rond 1840-42 geschreven, en daadwerkelijk buitengewoon mooi, een prachtige aanzet voor het hele programma. Dit programma bevat alle rijkdom en schoonheid die Russische muziek de muziekliefhebber bieden kan." Bijna alle grote componisten met ongeveer hun mooiste werken zijn vertegenwoordigd, Tsjaikovski, Rachmaninov, Sjostakowitsj en ook de bij het publiek misschien minder bekende Nikolaj Miaskovski (1880-1950) Zijn tweede cellosonate wordt gespeeld. Hij stond in hoog aanzien als belangrijkste symfonicus naast Prokofjev en Sjostakovitsj. Toch werd ook hij in 1948, samen met hen, aangeklaagd op beschuldiging van 'formalistisch' componeren, waarop zijn muziek van alle concertpodia in de Sovjet-Unie werd geweerd.

Het concert vindt plaats om 15.30 uur in het Theehuis van het Odapark aan de Merseloseweg 117 in Venray. Kaarten voor het concert (20 euro per persoon, jongeren tot 18 jaar 10 euro) zijn verkrijgbaar via de website www.theehuisconcerten.nl en, indien nog beschikbaar, vanaf een uur voor het concert in het Theehuis.