Bjorn Janssen aan het werk in het atelier van Kunstwerkplaats Venray.
Bjorn Janssen aan het werk in het atelier van Kunstwerkplaats Venray. Foto: Henk Lammen

Recht voor zijn raap

Venray | "De Kunstwerkplaats is voor mij een ideale dagbesteding. Beter dan de hele dag thuiszitten." Bjorn Janssen (33) uit Venray valt meteen met de deur in huis. Hij gaat enkele dagdelen per week aan de slag in het atelier in het Sint Annapark, een van de twee locaties van de Kunstwerkplaats in Venray.

Door Henk Lammen

Bjorn is geen uitzondering onder de deelnemers. Hij heeft net als de anderen die actief zijn in de Kunstwerkplaats Venray zijn verhaal. "Je mag het gerust mijn rugzakje noemen", zegt hij zonder omwegen. Hij groeide op in de Venrayse wijk Brukske, woonde enkele jaren in Tiel en Culemborg om uiteindelijk weer terug te keren in Venray.

Bjorn ging naar basisschool Focus en volgde het speciaal onderwijs aan het Raayland College. "Ik kon niet tegen de drukte, teveel prikkels waren niet goed voor me." Na zijn schoolperiode werkte hij enkele jaren onder andere als inpakker, maar ook dat traject liep spaak. Bjorn bleef last houden van de klachten, kon op zijn 21e jaar niet meer functioneren en krijgt sindsdien een Wajong-uitkering. "Ik kan er niet tegen dat mensen tegen me zeggen 'je moet het zus en zo doen'. Dan ben ik te snel geprikkeld. Ik had er op het werk schoon genoeg van en ben naar huis gegaan. Ik heb ADHD, kan heel druk zijn, ben zeker niet op mijn mondje gevallen. Maar die prikkelgevoeligheid brak me op. Ik volg sindsdien mijn eigen weg."

Hij liep uiteindelijk helemaal vast. Verwaarloosde zijn sociale contacten, kon nauwelijks nog omgaan met zijn prikkels en werd depressief. "Ik ben net een vrouw, te gevoelig", lacht hij. Om met een serieuze ondertoon te vervolgen. "Ik sta uren voor de spiegel, huil bij vrouwenfilms, ben net in een vrouw in een mannenlichaam." Een kleine twee jaar geleden ging het roer helemaal om. Via een intensief traject bij Stevig in Oostrum raadde zijn begeleidster Kim hem aan bij de Kunstwerkplaats Venray aan de slag te gaan. Een beslissing waar hij nooit spijt van heeft gehad. Schilderen, glaswerk, keramiek, hij houdt zich bezig met vele disciplines die worden aangeboden. "Ik werk overal mee. Vooral experimenteel, een beetje tegenstrijdig ook. Ik begin ergens aan en kijk dan wel waar het eindigt. Als iemand tegen me zegt 'dat kan zo niet' dan ga ik het proberen. Ik maak veel maskers, gezichten. Het meeste is duister, sprookjesachtig, horror of fantasierijk. Dat zijn terugkerende thema's, vooral elfen, of gedrochten. Het zijn meestal geen vrolijke gezichten." Bjorn Janssen is heel open, vertelt honderduit. Recht voor zijn raap. Aan het werk in de Kunstwerkplaats vindt hij zijn afleiding en rust. Kan hij zijn focus verleggen. Hij is ook iemand die zich de sores van anderen (te)veel aantrekt. "Ik kan niet tegen oneerlijkheid. Ik hou van eerlijkheid, dat is voor mij het belangrijkste
dat er is."

Open dag Kunstwerkplaats

KunstWerkPlaats Venray houdt op zondag 13 oktober van 11.00 tot 15.00 uur een open dag. KunstWerkPlaats Venray biedt een bijzondere vorm van dagbesteding. In de twee ateliers zijn in totaal ongeveer vijftig deelnemers actief; mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, een lichamelijke beperking en/of een psychische kwetsbaarheid. Onder begeleiding van professionele coaches werken zij aan een zinvolle besteding van de dag. Door creatief aan de slag te gaan, brengen de deelnemers structuur in hun leven en werken ze aan persoonlijke doelen. Het aanbod voor dagbesteding bestaat onder meer uit schilderen, tekenen, hout- en metaalbewerking, keramiek, glas fuseren en fotografie. Tijdens de open dag kunnen belangstellenden al deze creatieve uitingen bewonderen in de ateliers aan de Oude Oostrumseweg 19c en het Sint Annapark in Venray. De deelnemers laten graag zien waar zij dagelijks mee bezig zijn bij de KunstWerkPlaats. Ook is er gelegenheid kennis te maken met bestuur, vrijwilligers en coaches.