Ferry en Marion nodigen uit voor een gezellig etentje.
Ferry en Marion nodigen uit voor een gezellig etentje. Foto: Henk Lammen

Gezellig 'Samen Eten'

Venray | De naam spreekt voor zich: Samen Eten. Marion Janssen (43) en Ferry van Veen (61) nodigen wijkbewoners uit om samen te dineren. "Het is een pilot. Hopelijk slaat het aan en mogen we iedere maand mensen aan onze eettafel verwelkomen."

Door Henk Lammen

Een eetpunt is geen nieuw fenomeen. Veel buurtcentra in de wijken en gemeenschapshuizen in dorpen nodigen wekelijks of maandelijks mensen uit om samen aan tafel te gaan. Om de sociale betrokkenheid te vergroten of de minderbedeelden in de maatschappij tegen een schappelijk prijsje te trakteren op een maaltijd. Marion en Ferry kozen ervoor om met een kleinschalig eetpunt van start te gaan. Het is de bedoeling dat iedere eerste maandag van de maand wijkbewoners aanschuiven aan de huiskamertafel. Sinds een jaar wonen ze samen in een rijtjeswoning in de Venrayse wijk Landweert. Het bevalt hen prima, toch missen ze iets. "Het is nogal moeilijk om in de wijk contacten te leggen. Ieder leeft een beetje voor zich. Dat vinden we jammer", legt Marion uit waarom ze samen met haar verloofde gekozen heeft voor hun nieuw initiatief. "Het zal wel aan mijn tongval liggen", lacht Ferry.

De liefde dreef de vlotgebekte Hagenees naar Venray. "Ik ben gewend gezellig een praatje te maken met buren. Hier blijft het vooral bij hallo en hoi. Heel jammer." Het gebrek aan cohesie met de wijkbewoners leidde bij beiden tot dezelfde gedachte. "Fer en ik staan open voor sociale contacten die we uitnodigen aan onze eettafel. Iedereen die het gezellig vind mag aanschuiven. Op die manier hopen we op bescheiden wijze iets te doen aan die individualisering en de onderlinge betrokkenheid tussen de bewoners in deze wijk te vergroten."

Gezellig aanschuiven in de huiskamer

Marion was mede-uitbater van De Eetkamer in Venray en werkt sinds anderhalf jaar bij restaurant BRL. Ze wordt absoluut geen concurrent van haar baas. "Het eten is puur tegen kostprijs, we doen dit absoluut niet uit commercieel oogpunt. We hoeven er niks aan te verdienen. De mensen moeten hier gezellig aan kunnen aanschuiven. We eten hier met ons tweetjes, waarom zouden we niet met z'n vieren of zessen kunnen eten? De tafel moet toch gedekt worden. En gekookt ook. Het is absoluut niet de bedoeling dat we hier een huiskamerrestaurant van maken. Iedereen is welkom."

Een ding staat vast. Het wordt geen vijfgangendiner, ook geen luxe maaltijd die wordt geserveerd in een sterrenrestaurant. Er zijn geen spelregels. Ferry: "Ons motto is eten wat de pot schaft. Net als vroeger. In Den Haag zeiden we altijd, niet zeuren, maar eten. Het worden geen culinaire hoogstandjes, eenvoudige Hollandse pot. Een andijvie stamppot met een balletje."

De eerste twee aanmeldingen voor de pilot op maandag 4 november zijn al binnen. Voor meer informatie of aanmelding is een telefoontje genoeg, 06-27878387, of bezoek de Facebookpagina van Marion. "Als de animo er is, wordt het een blijvertje. Het gaat ons niet om de aantallen, maar gezellig samen eten. We hopen in ieder geval dat het een succes wordt", klinkt het in koor.