Initiatiefnemers van het nieuwe evenement samen op de foto op de Merseloseweg.
Initiatiefnemers van het nieuwe evenement samen op de foto op de Merseloseweg. Foto: Henk Lammen

Kinderboekenweekwijk

Venray | Het is een hele mond vol: Kinderboekenweekwijk. Bij scrabble goed voor veel punten, in Venray een nieuw initiatief. Op woensdag 9 oktober kunnen kinderen van de groepen 3 tot en met 8 van de basisscholen deelnemen aan het evenement.

Door Henk Lammen

De bibliotheek en het Literair Café vonden het een leuk idee om in het kader van de kinderboekenweek een activiteit te organiseren in de buurt van de Merseloseweg. Van een idee werd het uiteindelijk een concreet project: een interactieve tocht vanaf Schouwburg Venray naar het Odapark. Met als thema Reis je mee? In samenwerking met Cultura Venray werden aanbieders bij elkaar gebracht en na een aantal keren brainstormen kregen de plannen gestalte. "De kinderen die meedoen maken een reis over de wereld. Bij ieder van de zeven werelddelen kunnen ze aan een activiteit meedoen", legt Monique Jeucken van Tante Truus, een van de deelnemers aan het nieuwe initiatief, uit. "De opdrachten zijn heel divers, van dans en kunst, wetenschap en techniek en verhalen en rijmpjes tot en met creatief bezig zijn en dans en drums. De tocht is gevarieerd, creatief en informatief."

De activiteiten worden aangeboden op verschillende plaatsen op de Merseloseweg, langs de route van de schouwburg naar het Odapark. Het evenement start om 14.00 uur bij de schouwburg, waar om 17.00 uur ook de afsluiting is. Monique: "De kinderen zijn niet verplicht om de route bij de schouwburg te beginnen. Ze kunnen bij iedere activiteit van start gaan en maken vervolgens een soort van ronde langs de locaties waar de activiteiten zijn. Naar keuze kunnen ze hun eigen route plannen. Bovendien hoeven ze niet om twee uur te starten, later beginnen kan ook." Bij alle activiteiten krijgen de kinderen een stempel op hun stempelkaart. Een volle kaart kunnen ze inleveren bij de schouwburg. Onder alle deelnemende kinderen worden drie prijsjes verloot. "Meedoen is voor ons belangrijker dan winnen", benadrukt Jeucken. "Het gaat er om dat de kinderen mee kunnen doen aan een leuk, nieuw evenement met culturele, creatieve en sportieve activiteiten."

Daarnaast worden de kinderen uitgedaagd om een gedicht te maken. De initiatiefnemers roepen daarbij de hulp in van de bewoners langs de route. Zij worden verzocht een poster op te hangen en daarop een woord te schrijven. Van alle woorden die de kinderen onderweg tegenkomen, dienen ze een gedicht te maken. Voor een van de deelnemende kinderen ligt er een extra prijsje klaar. De organisatoren zijn volop bezig met het promoten van het evenement. Basisscholen worden benaderd en bezocht, flyers worden uitgedeeld.

Als het aan de initiatiefnemers ligt wordt de Kinderboekenweekwijk een blijvertje. "De reacties zijn op voorhand al enthousiast. Als het uiteindelijk een succes wordt en aanslaat bij de kinderen willen we er een jaarlijks terugkerende activiteit van maken. Er is nog volop ruimte om het evenement uit te breiden. Voor deze eerste editie hopen we op goed weer en heel veel gezelligheid in de wijk."