Leunen-speler Ali Tastan schermt de bal af. Stefan Jacobs kijkt toe op de achtergrond.
Leunen-speler Ali Tastan schermt de bal af. Stefan Jacobs kijkt toe op de achtergrond. Foto: Jolijn van Goch

Leunen neemt revanche

Leunen | Hij heeft er even op moeten wachten, maar Freek Thoone heeft zijn eerste zege als trainer in het amateurvoetbal binnen. Vijfdeklasser Leunen versloeg HBV uit Beers in eigen huis afgelopen zondagmiddag met 4-2. Het was een meer dan terechte zege, waarmee Leunen zich revancheerde voor de slechte seizoensopener tegen Sambeek.

Door Dennis Stiphout

Nee, Freek Thoone kon niet met een al te goed gevoel terugkijken op de eerste competitiewedstrijd die zijn Leunen in Sambeek speelde. "Het was een grote teleurstelling dat we zo begonnen. Dat was jammer, want we speelden goede wedstrijden tegen Oostrum en Ysselsteyn (in het bekertoernooi, red.). Sambeek is een tegenstander waarvan we moeten kunnen winnen. Het is zonde als je zo begint aan het seizoen", blikte de oefenmeester vlak voor het treffen met het gedegradeerde HBV vooruit. "Het team waar we vandaag tegen moeten, is een veel betere ploeg dan Sambeek. Ze zijn gedegradeerd uit de vierde klasse en hebben drie spelers van JVC Cuijk erbij gekregen. Eens kijken of we de slechte seizoenstart vandaag recht kunnen zetten."

Ruim twee uur later kon Thoone die laatste vraag overtuigend met 'ja' beantwoorden. Waar de Brabantse tegenstander in de praktijk toch niet zó goed bleek als de trainer vooraf had voorspeld, liet Leunen vanaf het begin duidelijk zien revanche te willen nemen voor de nederlaag in Sambeek. Na een kwartier kwam de thuisploeg al op voorsprong. De goed spelende Stefan Jacobs legde de bal voor op Mark Hendrix, die met een inzet in de lange hoek voor de 1-0 zorgde. Leunen bleef de bovenliggende ploeg, maar creëerde niet bijzonder veel mogelijkheden. Vijf minuten voor rust zorgde Thomas Weijs voor de 2-0. Een persoonlijke fout van Guus Nelissen, die slordig balverlies leed op het middenveld, leidde nog voor rust de aansluitingstreffer in: 2-1.

Wie dacht dat Leunen na rust door die tegentreffer achteruit moest lopen, had het mis. HBV kon eigenlijk geen moment écht in de wedstrijd komen en zag Jacobs na ruim een uur de 3-1 maken. De rappe buitenspeler omspeelde de doelman en deponeerde de bal in het lege doel. Leunen had geluk dat een inzet van HBV-spits Daan Klievink vervolgens nét voorlangs ging. Vijf minuten later was het wél raak. Invaller Jeroen van Sonsbeek maakte na een prima uitgespeelde aanval de 3-2. Dat deerde Leunen niet, want de tandem Jacobs (voorzet)-Hendrix (afmaker) was even later opnieuw succesvol: 4-2.

Jacobs, zondagmiddag betrokken bij drie van de vier doelpunten, gaf na afloop toe te hebben gehunkerd naar de zege. "Vorige week hebben we het af laten weten en dat wilden we vandaag in eigen huis goedmaken. We waren als team toe aan zo'n wedstrijd." De samenwerking met de nieuwe trainer bevalt de aanvaller meer dan prima. "Freek is fanatiek en weet ons op de goede manier op te peppen. Dat zie je ook terug in de trainingen die hij geeft. Hij wilde als speler altijd winnen en weet ons echt te triggeren."

En zo vloeide het bier na afloop rijkelijk in Leunen, waar deze zomer naast in een nieuwe hoofdtrainer overigens ook in led-verlichting en zonnepanelen werd geïnvesteerd. Spelers en staf konden rekenen op een rondje van Thoone, die het zelf bij cola hield. "Dit was echt prima. We hebben dikverdiend gewonnen. Ik had verwacht dat HBV een voetballende ploeg zou zijn, maar ze schoten echt alles lang. Het was een mooie middag. Ik drink zelf niet, maar geef het eerste rondje met plezier weg. De eerste overwinning mag gevierd worden." Dat gebeurde na afloop dan ook nog uitgebreid in de kantine tijdens de openingswedstrijd.

Leunen-HBV 4-2 (2-1). Doelpunten Leunen: Mark Hendrix (2x), Thomas Weijs, Stefan Jacobs.

Leunen: Jacobs; Beelen, Gielens (63. Reintjes), Riensema, Classens; Nelissen, Hendrix, Weijs; Jacobs, Tastan (70. Claessens), Thomas Weijs.