Afbeelding
Foto: Gemeente Venray

'Gemeenten op de hoogte, OR geen gesprekspartner'

VENRAY | In een reactie op de uitlatingen van ProVenray-fractievoorzitter Joep Gielens (zie elders deze pagina) zegt NLW-bestuursvoorzitter en wethouder Anne Thielen dat de drie gemeenten op vele manieren op de hoogte zijn gebracht door het dagelijks bestuur van de NLW Groep, waarvan Thielen voorzitter is. Tevens vindt ze dat de Ondernemingsraad (OR) van de NLW Groep geen gesprekspartner voor de DB-voorzitter is.

Had u als DB-voorzitter van de NLW Groep de gemeenten eerder moeten inlichten over de problematiek (scheuring tussen Ondernemingsraad en directeur Peter Fleuren) binnen de NLW?

Thielen: "Gemeenten worden op verschillende wijze geïnformeerd over de NLW. Enerzijds via de reguliere P&C-cyclus, dat wil zeggen begroting en jaarrekening. Anderzijds door raadsbijeenkomsten en nieuwsbrieven. De gesprekspartner voor een OR is de algemeen directeur. Over de ontstane situatie begin dit jaar zijn de gemeenteraden middels een brief door het DB ingelicht."

Kunt u begrijpen dat de OR zich niet serieus genomen voelt door de bestuursvoorzitter, volgens Gielens?

"Ingevolge de Wet op Ondernemingsraden is de algemeen directeur gesprekspartner van de OR. Gezien de ontstane situatie begin dit jaar hebben wij als DB een aantal keer het gesprek gevoerd. Wij hebben daarin aangegeven geen partij te kiezen en dat wat ons betreft de algemeen directeur gesprekspartner blijft. Doordat dit niet meer aan de orde was, is besloten procesbegeleiders aan te stellen. Uiteindelijk gaat het ons om een gezamenlijk doel: een toekomstbestendige NLW met waardevol en passend werk voor iedere medewerker."

Hoe is nu de situatie tussen OR en het DB van de NLW Groep naar uw mening?

"Per 1 oktober is de algemeen directeur ad interim (Rob Schmitz, red.) begonnen. Hij is voor de OR het aanspreekpunt. Wij vinden het wel belangrijk om voor de toekomst duidelijke afspraken te maken over taken, rollen en bevoegdheden."