Mfa Merselo bijna rond

MERSELO | Het heeft er alle schijn van dat basisschool De Lier onder één dak komt met het dorpshuis en sportkantine D'n Hoek, bij sportcomplex de Vloet aan Grootdorp. De gemeente Venray trekt ruim 2,3 miljoen euro uit voor de multifunctionele accommodatie (mfa). Op de locatie waar nu nog school De Lier staat, in het centrum, zijn plannen voor de bouw van een twintigtal woningen.

Door onze redactie

De gehele bouwkosten zijn geraamd op 3,7 miljoen euro. In dat geval is het geheel vernieuwde dorpshuis annex sportkantine geheel energieneutraal opgeleverd. Dat totaalbedrag bleek in het voorjaar een struikelblok voor de gemeente Venray om met de plannen mee te kunnen gaan. Ook worden er vraagtekens gezet bij de duurzaamheid en de zelfwerkzaamheid bij de bouw. Tot afgelopen augustus kreeg de werkgroep de tijd om een aangepast plan in te dienen. Dan kan het plan en het bijbehorende bedrag nog worden opgenomen in de gemeentelijke begroting van 2020. Vooral het energieneutraal opleveren van het verenigingsgebouw, dat 700.000 euro kost, betekende een flinke hap uit het budget. Het schooldeel wordt in dat geval dan wel energieneutraal. Afgelopen lente en zomer heeft de werkgroep kritisch naar de verbeterpunten en de cijfers gekeken. Met het aangepaste plan kan het college wel instemmen. Financieel betekent dat het volgende: de gemeente Venray legt voor de verbouwing van D'n Hoek 850.000 euro op tafel. De dorpswerkgroep gaat aan de slag met het binnenhalen van bijna een half miljoen euro middels subsidies en fondsen. Daarbij gaan de handen nog eens extra uit de mouwen om door zelfwerkzaamheid het bouwbedrijf te laten dalen. De gemeente Venray wil nog eens 1,5 miljoen euro uit het potje onderwijshuisvesting bijleggen voor de bouw van de basisschool bij het sportcomplex. Na Leunen, Vredepeel, Oostrum, Blitterswijck en Veulen beschikt Merselo straks over een eigentijds gemeenschapshuis dat zichzelf in stand kan houden, is de overtuiging van het dorp.

Op de plaats waar nu de verouderde school nog staat, moeten woningen voor starters en ouderen worden gebouwd. Als alles naar verwachting verloopt, kan in de loop van volgend jaar de schop de grond in. Zit er verder niets tegen, dan kan de nieuwe school in 2021 de deuren openen. Maar eerst moet de gemeenteraad op 29 oktober nog het groene licht voor de plannen geven. De raadscommissie Leven spreekt er donderdag 10 oktober over.