Vervolg van pagina 3

'Thielen had op z'n minst OR serieus moeten nemen'

Hoe had die rol van Thielen volgens jou moeten zijn?

Gielens: "Zij had als voorzitter van het bestuur van NLW veel kritischer moeten zijn op het functioneren van de directeur en de Ondernemingsraad op zijn minst serieus moeten nemen. Ze had afgelopen november 2018, na een overleg tussen directeur, OR en een vertegenwoordiging van het bestuur waar de OR het conflict en allerlei problemen binnen NLW aankaartte, in actie moeten komen. Namens het bestuur had ze de gemeenteraden in moeten lichten. (NLW is actief in de gemeenten Venray, Horst aan de Maas en Peel en Maas, red.)"

"In plaats daarvan vertelde ze de OR destijds dat dit niet in dit overleg thuishoorde, maar dat dit een zaak was tussen OR en directeur. Hiermee nam zij de OR totaal niet serieus. Het lijkt erop dat dit op dit moment nog steeds niet gebeurt, anders had de OR de noodzaak niet de media op te zoeken en open kaart te spelen over wat zich na het aanstellen van de procesbegeleiders allemaal heeft afgespeeld."

Peter Fleuren heeft inmiddels zijn vertrek als NLW-directeur aangekondigd en vertrekt per 15 oktober vrijwillig. Ook het al of niet gedwongen ontslag van BiblioNu-directeur en bestuurder Jimmy Hendriks, 1 februari van dit jaar, was en is nog steeds omgeven met mist. Anne Thielen is verantwoordelijk wethouder van de bibliotheek.

ProVenray-fractievoorzitter Joep Gielens ziet overeenkomsten tussen de twee affaires. "Ook bij de problemen rond de bibliotheek had Thielen kritische vragen moeten stellen over de rol van de Raad van Toezicht, voorheen Raad van Bestuur, en voor een groot deel verantwoordelijk voor de situatie waarin de bieb nu verkeert. Daarnaast had zij open kaart moeten spelen richting gemeenteraad en buitenwereld."

'Ook bij BiblioNu had wethouder open kaart moeten spelen'

"Blijkbaar was dit niet in haar belang en dat van het college. De heer Hendriks stelde de inhoud voorop, het college de verhuizing naar het voormalige AH-pand. Het AH-pand, dat zonder enig plan door het college en gesteund door een meerderheid van de raad aangekocht is. In beide zaken is er een gebrek aan transparantie en in beide zaken verschuilt de wethouder zich achter anderen. In het geval van de bieb achter de Raad van Toezicht. In het geval van de NLW achter de directeur die zij, nota bene als voorzitter van het eindverantwoordelijke bestuur, de hand boven het hoofd houdt."