Slagerij Verschuuren.
Slagerij Verschuuren. Oude foto

Slagerij Verschuuren

venray | In 1924 vestigde Martinus Verschuuren zich in de Grotestraat nummer 19 en begon een slagerij. Martinus werd op 23 december 1865 in het Overbroek geboren.

Hij trouwde op 10 april 1891 in Venray met Arnoldina Jenniskens. Ze kregen negen kinderen die allen de naam Verschuuren droegen, behalve de jongste zoon Wim. Tijdens zijn geboorte op 3 oktober 1912 werd hij ingeschreven als Wilhelmus Hubertus Verschuren. Zijn afstammelingen gebruiken ook de naam met slechts één u. Arnoldina overleed op 26 mei 1932 en Martinus op 22 mei 1943, beiden in Venray. De zonen Toon en Wim zetten vervolgens het bedrijf voort. Toon trouwde in 1937 met Johanna Dirckx uit Venray. Broer Wim trouwde in datzelfde jaar met Truus Verstralen.

Bij de bombardementen in 1944 werden de winkel en het woonhuis volledig verwoest. In 1948 bouwde Toon Verschuuren een nieuwe slagerswinkel in de Grotestraat. Wim verhuisde naar Maastricht en werkte als keurmeester bij de Veeartsenijkundige Dienst (de voorloper van de Algemene Inspectie Dienst). Op 13 februari 1952 overleed Toon en kwam Martin – de dan 13-jarige oudste zoon van Toon – in het bedrijf en nam de zaak later over. Martin trouwde met Lenie Janssen uit Linne en samen runden ze De Keurslager tot 1998. Vervolgens nam hun zoon Maurice het bedrijf weer over en verhuisde het bedrijf op 8 juni 1998 naar het Schouwburgplein 4. Begin 2018 namen Angelique en Harm Leenders het bedrijf van Maurice over. Beiden zijn geen vreemden in de slagerijwereld, want Angelique werkte al enkele jaren bij Maurice Verschuuren en Harm komt uit de slagers- en ondernemersfamilie Leenders van de Stationsweg.


Deze foto is genomen rond 1936 met links Wim Verschuren rechts Toon Verschuuren en in de winkel Marie Verschuuren en Teng Verschuuren. Teng werd keurmeester en woonde op de Draalstraat/Julianasingel.

Foto: Gemeentearchief Venray collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.

Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray