Hay Achten voor de kerk in Oirlo op het plein.
Hay Achten voor de kerk in Oirlo op het plein. Foto: Henk Lammen

Hay Achten

Oirlo | Hoe is het toch met Hay Achten? De 76-jarige inwoner van Oirlo staat nog bijna wekelijks als waarnemer van de KNVB langs de amateurvoetbalvelden en daarnaast is hij vanaf 2012 voorzitter van de KBO in zijn dorp. "Ik was eigenlijk eerst gevraagd om secretaris te worden bij de KBO, maar uiteindelijk ben ik later gestrikt als voorzitter, in het bijzijn van mijn vrouw. Toen ze mij daarvoor kwamen vragen, zei ze meteen: 'Och, dat kun je eigenlijk wel doen'."

Door Willem Menting

Achten woont inmiddels 55 jaar in Oirlo. De liefde trok hem als 21-jarige man uit Broekhuizenvorst naar het Venrayse kerkdorp. "In Broekhuizenvorst blijven wonen was geen optie. Mijn vrouw Mia wilde in Oirlo blijven wonen. Ach, ik heb het uitstekend naar mijn zin in het dorp. Altijd al. Het maakte mij niet uit waar ik ging wonen." Het stel leerde elkaar kennen in het café van de peetoom van Achten. "Mijn vrouw werkte in Broekhuizenvorst als huishoudelijk assistent. Zo hebben we elkaar leren kennen en uiteindelijk belandde ik dus in Oirlo." Als waarnemer van de KNVB staat Achten al decennia lang aan de zijlijn. Ook was hij jarenlang actief als scheidsrechter in het amateurvoetbal. In 1971 besloot hij de scheidsrechtersfluit op te pakken. Achten ging voortvarend van start als arbiter. "Ik promoveerde verschillende jaren op rij naar een hogere klasse. Uiteindelijk belandde ik in de tweede klasse." Op een gegeven moment stokte echter de opmars van Achten. De man die destijds het scheidsrechterskorps dicteerde, hield in 1977 een nieuwe promotie van Achten tegen. "Uiteindelijk werd duidelijk dat hij wat tegen de aangeboren handicap aan mijn hand had. Toen ik dat hoorde, ben ik per direct gestopt als scheidsrechter. De man kreeg slechts een reprimande van de KNVB en uiteindelijk mocht ik toch promoveren, maar dat heb ik niet meer gedaan. Het was een principekwestie geworden en ik heb geen moment getwijfeld om mijn beslissing terug te draaien."

FUSIE

Toen Achten in Oirlo ging wonen, besloot hij ook te gaan voetballen bij DIS. Bij de club bekleedde hij tot 2001 ruim 35 jaren diverse bestuursfuncties en als interim-voorzitter gaf hij in zijn eerste bestuursvergadering met zijn bestuur de eerste aanzet tot de fusie tussen DIS en SV Castenray in 2001 en werd SVOC'01 geboren. "Eerdere fusieplannen hielden geen stand, maar gelukkig lukte de laatste poging wel. Het was eigenlijk een heel prettig proces."

1980

Achten rolt in 1980 het KNVB-competitiegebeuren binnen en tot op de dag van vandaag zet hij zich in voor de voetbalbond. Hij is onder meer ook rapporteur en docent geweest. De drukste periode van het jaar is al achter de rug voor de Oirlonaar. "Ik assisteer waar nodig de competitieleider van de KNVB bij de indelingen voor competitie en beker. Ik kom natuurlijk al jarenlang bij veel verschillende verenigingen en de indeler maakt graag gebruik van mijn hulp en adviezen. Als de indelingen rond zijn, is het direct een stuk rustiger." Als waarnemer was Achten jaren geleden ooggetuige van een massale knokpartij in Oss. "Ik werd naar het duel tussen de lagere teams van Deso en Ruwaard gestuurd. De wedstrijd begon twintig minuten te laat, maar begon heel gezapig. Het was een risicoduel, al was daar in de beginfase nauwelijks iets van de merken. Na een half uur sloeg echter de vlam in de pan en was er een massale knokpartij. Na twee rode kaarten werd de knokpartij hervat, waarna het duel gestaakt werd. Toen de thuisclub achterhaalde dat ik er als waarnemer was, werd ik direct uitgenodigd in de bestuurskamer voor een bak koffie. Uiteraard werd het een uitvoerig rapport mijnerzijds naar de KNVB. " Het werk dat Achten voor de KNVB doet was al gewaardeerd met een zilveren en gouden speld. Uit handen van bondsvoorzitter Michael van Praag ontving hij in 2000 de speld van Lid van Verdienste van de KNVB. "Dat was een heel bijzonder moment." Naast zijn activiteiten in KNVB- en DIS-verband was hij vanaf 1984 17 jaren voorzitter van het Oirlose gemeenschapshuis, waarbij hij te maken kreeg met twee fikse branden.

In 2002 werd Achten ook nog benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Tegenwoordig geniet Achten onder meer van zijn familie en zeker de kleinkinderen spelen een belangrijke rol in zijn leven. "We genieten zo mogelijk echt van iedere dag." Met de Oirlose KBO organiseert Achten diverse activiteiten en ook is hij uitvoerder van de jaarlijkse meerdaagse reis van de KBO Venray-Kerkdorpen, komend jaar al voor de twintigste keer. Sinds enkele jaren doet hij dat ook voor de reizen van het cluster Oostrum-Castenray-Oirlo.

Achten heeft in 2013 een hevig hartinfarct overleefd en daarna zijn bij hem nog twee kunstheupen aangebracht. Over zijn huidige gezondheid is hij tevreden. Als erelid is hij weinig bij SVOC te vinden. "Dat klinkt misschien gek, maar de meeste zondagen ben ik als waarnemer bij andere clubs. Ik volg SVOC uiteraard wel op de voet, het is een actieve vereniging, zowel voetbal, korfbal als tennis, een vereniging die goed in mekaar zit. Overigens maak ik vanaf 2002 voor de jaarlijkse seizoenafsluiting wel de fietsoriëntatietocht "

Afbeelding