Afbeelding
Foto: Henk Lammen

Anton Thurayappah

Venray | In deze nieuwe serie nodigen we nieuwe Nederlanders/Venraynaren uit voor een kopje koffie en zijn we nieuwsgierig naar wat ze van Venray vinden.

Anton is in 1995 op zijn vijfentwintigste vanuit Sri Lanka naar Nederland gekomen. In 1997 belandde hij via vrienden in Merselo en later in Venray. Anton vertelt: "Ik voelde mij hier al snel thuis. Ik ben rooms-katholiek en werd warm ontvangen door de kerk hier. Wat ik niet gewend was dat de mensen in Nederland zo direct zijn. In Sri Lanka leven de mensen buiten, zijn ze gemoedelijk. Je maakt daar eerst eens op je gemak een praatje en gaat pas wat later in op de reden van de bezoek. In Nederland maken de mensen altijd een afspraak. In Sri Lanka zeggen we: Kom maar, kom maar."

Op de vraag of hij Sri Lanka mist antwoordt Anton: "Sri Lanka is mijn moederland, Nederland mijn vaderland. Ik ga zo eens in de drie jaar op bezoek bij mijn moeder en zussen. Dan kunnen we uitgebreid bijpraten. En tussendoor houden we natuurlijk contact via apps op de telefoon. Ik draag mijn telefoon altijd bij me." Anton woont in Venray met zijn vrouw en twee zoons van elf en zeven. Hij heeft een opleiding sociaal pedagogisch werk gedaan en werkt als woonbegeleider. De zoons hebben het naar hun zin op de school. Het gezin heeft een bijzonder gebruik meegenomen uit Sri Lanka. Een olielamp van anderhalve meter hoog. Deze lamp was een geschenk van de familie voor hun huwelijk. Anton: "De lamp brengt nieuw licht, brengt nieuw leven. Hij wordt hier in Nederland regelmatig gebruikt bij ceremoniële gebeurtenissen, zoals de opening van de wereldmarkt in september. Bij de opening van de tentoonstelling Van thuis meegekregen in het Venrays Museum in 2013 werd de lamp gezamenlijk aangestoken door burgemeester Gilissen, mijn zoon en mij. Dat was een mooi moment."

Op de vraag naar een spreekwoord uit Sri Lanka wat we niet hebben in Nederland, antwoordt Anton: "Als je iemand wat geeft met de rechterhand, laat ze dan niet in de linkerhand kijken. Dit betekent zoiets als: wanneer je iemand iets wilt geven, gewoon doen. Niet naar iemand anders luisteren die het misschien wil afraden. Gewoon je hart volgen."

Anton is actief voor de mensen in Sri Lanka die het niet breed hebben. De Stichting Mullai verzamelt tweedehands spullen zoals naaimachines, laptops, brillen en gehoorapparaten. Die worden eens in de zoveel tijd per container verstuurd naar Sri Lanka en worden daar vervolgens via contactpersonen van een kerkelijke organisatie verspreid. Zo komen deze spullen terecht bij de mensen die ze goed kunnen gebruiken. Leiden ze een tweede leven.

Op de vraag wat Venray hem heeft gebracht, antwoordt Anton 'dat hij actief is in de kerk'. Hij is vrijwilliger bij de bedevaarten naar Lourdes. Hij helpt de mensen graag. En krijgt dan ook veel terug.

Interesse om geïnterviewd te worden voor deze rubriek, mail dan naar redactie@peelenmaasvenray.nl

Maria van Dorst