Windprojecten zijn mogelijk en zonneladder wordt zonnewaaier

VENRAY | Het moet mogelijk zijn om via windmolens duurzame energie op te wekken in Venray, plannen voor zonneparken groter dan vijf hectare dienen aan de gemeenteraad te worden voorgelegd en inwoners moeten gaan profiteren van de energietransitie. Niet de zonneladder is leidend bij de aanleg van zonneparken, maar de zonnewaaier. Dat staat onder meer beschreven in het het nieuwe beleid rond de opwekking van duurzame energie in de gemeente Venray. Dinsdag 8 oktober vergadert de raadscommissie Wonen erover.

Door onze redactie

Omdat het beleidskader Uitgangspunten grootschalige energieopwekking uit oktober 2017 niet meer toereikend bleek om verantwoorde, zelfstandige besluiten te nemen over onder meer de bouw van zonneparken, besloot B en W om met nieuwe uitgangspunten te gaan werken. Die liggen nu vast in het Kader voor Opwekking Duurzame Energie (Kode) Venray.
Vooral de weerstand van inwoners die aan de oppervlakte kwam bij zonneparkplannen, bleek in enkele dorpen groot. Dat had vooral te maken met miscommunicatie.

Kode Venray leidend bij plannen duurzame energie

In het Kode staat beschreven hoe het college de aanpak van de energietransitie voor ogen heeft.
Wat zonneparken betreft, daarbij volgt het college de zonneladder, maar niet zoals die eigenlijk is bedoeld.

De zonneladder zoals bedoeld, maakt het mogelijk dat pas als alle mogelijkheden zijn uitgeput om zonnepanelen te plaatsen, vruchtbare landbouwgrond daarvoor kan worden aangewend. Venray doet het anders. De zonneladder wordt een zonnewaaier. Hierbij wordt gelijktijdig ingezet op het plaatsen van zoveel mogelijk panelen op daken, reststroken, bouwvlakken en landbouwgronden.
Het college van B en W eist dat duurzame energieopwekking tevens de biodiversiteit moet versterken. Dat betekent extra aanplant bij zonneparken om de insectenpopulatie te versterken.

Op de aanleg van zonneparken in de periode tot en met 2021 komt een limiet. Waar die ligt, wordt pas duidelijk als de raad Kode Venray goedkeurt. Daarna moeten er door middel van inschrijving grootschalige zonneparken worden ontwikkeld. Drie bestaande initiatieven voor zonneparken in Smakt, Blakterheide (bij Oostrum) en Bremmenkamp (Oirlo) gaat B en W langs de meetlat van de nieuwe spelregels leggen. In Smakt zijn twee plannen, van Kronos Solar en Tomorrow Energy (TE). Kronos heeft al eerder een vergunningaanvraag ingediend.

Drie plannen voor zonneparken langs nieuwe meetlat

Inmiddels loopt er een juridische procedure van Kronos tegen de gemeente Venray voor het niet nakomen van afspraken. TE staat op het punt een vergunningaanvraag te doen.
In de voorbije periode zijn tientallen initiatieven voor zonneparken op het bureau van B en W beland.
Hoe dan ook gaat de energietransitie impact op de omgeving hebben, stelt het college, dat daar wel balans in wel aanbrengen met het oog op de aanleg van zonne- en windparken. Met elkaar het gesprek aangaan en financiƫle participatie voor inwoners mogelijk maken, zijn belangrijke pijlers in de Kode Venray, met als uitgangspunt: samen de lasten, dan ook samen de lusten.

Wat betreft het betrekken van de gemeenteraad bij het verlenen van vergunningen voor grootschalige zonneprojecten; in Kode Venray staat omschreven dat zonneparken groter dan vijf hectare moeten worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Uitzondering hierop vormt de voormalige stortplaats Venrays Broek (ten noorden van de wijk Brabander). Mocht daar een zonnepark haalbaar zijn, dan hoeft het college daarvoor niet meer langs de raad.