Afbeelding
Foto: eigen foto

Wandeling oorlog en bevrijding

Venray | De afgelopen weken zijn er op de zaterdagmiddagen wandelingen geweest op het St. Annaterrein met de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding, 75 jaar geleden, als centrale thema.

Nadat de gids de wandelaars had ontvangen en een korte inleiding had gegeven over de geschiedenis van St. Anna, werden de mensen verrast door het plotseling ten tonele verschijnen van 'moeder-overste' en de 'geneesheer-directeur'.

Zij nodigden de bezoekers uit om in het hoofdgebouw te komen kijken naar filmbeelden gemaakt tijdens het 25-jarig dienstjubileum van de geneesheer-directeur begin september 1944. Tevens vertelden zij hoe het leven op St. Anna was verlopen tijdens de oorlogsjaren. Daarna nam de gids de bezoekers mee voor een wandeling over het Annaterrein, waarbij hij hen onder meer informeerde over de geschiedenis van de psychiatrische zorg op St. Anna en de functie van de paviljoengebouwen waar zij langs liepen. Op drie plekken tijdens de wandeling verschenen moeder-overste en de geneesheer-directeur weer en zij vertelden de wandelaars het indrukwekkende verhaal van de bombardementen en het kelderleven, de bevrijding, de evacuatie en de terugkeer naar St. Anna. Deze bevrijdingswandelingen, een samenwerking tussen het Museum van de Psychiatrie en het Rooys Gidsen Gilde, trekken veel belangstellenden.

De komende twee zaterdagen starten de wandelingen steeds om 14.00 en 16.00 uur vanaf de parkeerplaats op St. Anna. Bekeken wordt of deze bevrijdingswandelingen in het voorjaar nog eens herhaald worden.