Hogere straf voor agressieve Syriër


Overloon | Een 27-jarige Syriër is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden waarvan drie voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De man ging door het lint in het asielzoekerscentrum (azc) in Overloon. Het incident vond plaats op 30 mei 2016.

De Syriër bedreigde op die dag drie politieagenten. Hij gooide onder meer een stuk glas in de richting van de agenten. Daarnaast bedreigde hij drie medewerkers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Het drietal had zich wegens de dreiging opgesloten in een kamer door de deur te barricaderen en de man probeerde de kamer op agressieve wijze binnen te dringen. Dat deed hij onder meer door ruiten te vernielen en deuren te forceren. Vanwege de ernst en het gewelddadige karakter van de bewezen verklaarde feiten legt het hof een hogere straf op dan de door de advocaat-generaal gevorderde straf en de door de rechtbank opgelegde straf. In eerste instantie kreeg de Syriër een gevangenisstraf van drie maanden waarvan twee voorwaardelijk. De man vond die straf destijds te zwaar en ging in hoger beroep.

De Syriër meldde zich in mei bij het COA en eiste op agressieve toon een tolk en een ambulance voor zijn vrouw. De medewerkers van het azc spraken de man aan op zijn toon. De man pakte vervolgens een ijzeren voorwerp en sloeg hiermee op de deur. Daarna sloeg de vlam in de pan en ontspon zich een gevaarlijke situatie.