SP-raadslid Jan Hendriks langere tijd buitenspel


VENRAY | De SP is momenteel niet vertegenwoordigd in de Venrayse gemeenteraad door ziekte van Jan Hendriks. Het enige raadslid van de socialistische partij ondergaat momenteel chemokuren tegen longkanker.

Door Henk Baltussen

De SP-zetel in de gemeenteraad blijft voorlopig onbezet, vertelt Hendriks, die op 1 augustus te horen kreeg dat hij aan longkanker lijdt. "Ik voelde me al langere tijd niet lekker, had last van verschillende kwaaltjes. Tijdens de laatste raadsvergadering voor de zomer moest ik worstelen om niet voortijdig weg te gaan."

Uit onderzoek bleek later dat Hendriks trombose in zijn arm had. Na het maken van een longfoto stelde de radioloog de diagnose longkanker. Hendriks: "Een uitzaaiing in de hersenen is inmiddels bestraald. In de longen is sprake van een redelijk grote tumor met uitzaaiingen naar de lymfeklieren. Dat kan alleen met chemokuren worden bestreden. Opereren is niet aan de orde."

De eerste kuur heeft Hendriks achter de rug. "Die heb ik goed doorstaan. De komende weken volgen er meer. Een longontsteking heeft me onlangs zoveel parten gespeeld, dat ziekenhuisopname nodig was. Ik voel me nu vooral heel erg moe, heb geen energie. Op de hometrainer probeer ik mijn conditie enigszins op peil te houden."

Een beoogd opvolger van Hendriks zag ervan af tijdelijk plaats te nemen op de enige SP-zetel in de Venrayse gemeenteraad. Hendriks: "Het is nu even afwachten hoe het zich allemaal gaat ontwikkelen. Het heeft in elke geval alle aandacht binnen de SP."