Zeventien bezwaren werkgroep Smakt tegen zonneparken

SMAKT/HOLTHEES | In een brief aan het provinciebestuur somt de vijfkoppige Werkgroep Zonnepark(en) Smakt zeventien bezwaren op tegen de komst van twee zonneparken naar Smakt. Dat doet de werkgroep met het oog op 25 oktober, als de Limburgse aanpak van energietransitie op de provinciale agenda staat.

Door onze redactie

Dat in Smakt in totaal 44 hectare landbouwgrond wordt opgeofferd voor twee zonneparken, vindt de werkgroep een groot bezwaar. Ook dat commerciële ontwikkelaars omwonenden niet persoonlijk inlichten over de plannen, maar juridische procedures beginnen om de gemeente tot een besluit te dwingen, vindt geen genade bij de werkgroep. 'Dat creëert geen draagvlak'.

Er wordt gevreesd voor geluidsoverlast door weerkaatsing van verkeersgeluid van de naastgelegen A73, de zonneparken hebben negatieve invloed op het Natura-2000-gebied Boschhuizerbergen en het Loobeekdal, ze zijn niet bevorderlijk voor het toerisme en de zonneparken stroken niet met het Limburgse beleid, stelt de werkgroep.

En ook: beschermde diersoorten komen in de knel, camping De Oude Barrier vreest brandgevaar en zelfs het gevaar van ondermijning ligt op de loer.

Volgens de werkgroep komen witwaspraktijken steeds vaker voor in de duurzame energiebranche.

De gevolgen voor het dorp Smakt door de eventuele komst van twee zonneparken zijn niet mals, laat de werkgroep het provinciebestuur weten: 'De oppervlakte van de kern Smakt, met 240 inwoners het kleinste dorp van de gemeente Venray, staat in schril contrast met de grootschaligheid van de zonneparken. Zo'n 20 procent van de groene leefomgeving verdwijnt'.

Plannen leidden
in Smakt tot fricties
en tweespalt

De tegenstand is groot, stelt de werkgroep, wat blijkt uit een enquête die uitwijst dat 80 procent van de inwoners tegen is. En ook dat de plannen tot tweespalt en fricties binnen de kleine gemeenschap hebben geleid.

Dat alles wil niet zeggen dat Smakt de energietransitie niet omarmt. Het dorp doet dat evenwel liever via het ontplooien van lokale initiatieven waarvoor wel draagvlak is, meldt de brief. De werkgroep opteert voor het inzetten van waterstof en het leggen van zonnepanelen op gebouwen, parkeerterreinen en voormalige agrarische bouwvlakken. Een reactie van de provincie laat nog op zich wachten.