Zang, dans, muziek en kunst stonden centraal tijdens de open dag.
Zang, dans, muziek en kunst stonden centraal tijdens de open dag. Foto: Henk Lammen

Bron van diversiteit

Venray | De gezamenlijke huurder van Jerusalem organiseerden afgelopen zaterdag voor het eerst een open dag. De tijden dat er in het gebouw een school en later een kunstencentrum zat, zijn vervlogen, maar dat betekent niet dat er niets meer te doen is. Integendeel zelfs.

Dans, schilderkunst, vioollessen, tai chi, kindertherapie en gezondheidscoaching. Zo maar een greep uit de activiteiten die anno 2019 aan worden geboden in Jerusalem. Hoe dat precies in zijn werk gaat, lieten de huurders afgelopen zaterdag tijdens de open dag van 14.00 uur tot 17.00 uur zien aan alle geïnteresseerden. "Alle organisaties binnen het gebouw zetten hun deuren open, iedereen kan komen kijken wat er te doen is", vertelde Myrna van Rens tijdens de open dag.

Van Rens is eigenaresse van het Danshuis Venray. "Wij organiseren vandaag een aantal presentatielessen en lessen waarin geïnteresseerden mee kunnen doen. Er zijn veel dansers die iets moois laten zien." Waar de deuren afgelopen zaterdag nadrukkelijk open stonden, is dat volgens Maurice Keulen, die vioollessen geeft in Jerusalem, eigenlijk altijd zo.

"Veel mensen denken: goh, de deur is dicht. Ik mag alleen naar binnen als er iets aparts te doen is, maar eigenlijk staat de deur altijd open. Iedereen die iets met muziek, dans of cultuur wil doen is altijd welkom." Het gevarieerde aanbod in Jerusalem spreekt vanzelfsprekend ook een gevarieerd publiek aan. Keulen: "Ik ben zelf viooldocent en wij geven les aan alle leeftijden. De jongste leerlingen zijn vijf jaar en het loopt op tot ver in de zeventig. Het is ook leuk dat het vooral niet al te gemakkelijk is."

Het gebouw ligt in een mooie omgeving

Trude van Dijck, jongerencoach en kinderpsychotherapeut, zit sinds 2018 in het oude schoolgebouw. "Ik zit hier nu iets langer dan een jaar. Ik ben interactief kindertherapeut en werk met veel plezier met kinderen tussen de vier en twaalf jaar. Er komen ook pubers bij mij die ik help om een wat gelukkiger gevoel te ervaren. Jerusalem verbindt. Er is, zeker vandaag, van alles en voor iedereen wat te doen. Ik heb persoonlijk ook een verbinding met deze locatie, want ik heb hier vroeger op school gezeten en vond het altijd een hele warme, fijne plek. Ik heb het gevoel dat kinderen hier lekker als zichzelf binnenkomen. Het gebouw ligt in een mooie omgeving in het centrum van Venray. Ik word daar heel erg blij van."

'Een inspirerende plek om te starten'

Ook Van Rens is in haar nopjes met de plek. "Het oude Jerusalem is niet meer, maar het is nog wel altijd een prachtig gebouw. Het biedt veel mogelijkheden voor dans. Het ligt in het centrum en daarnaast kun je samenwerken met andere organisaties binnen het gebouw." Die samenwerking is door het Danshuis al nadrukkelijk opgezocht. "Wij hebben samen voorstellingen gehouden met een aantal muziekdocenten. Er kan nog veel meer, maar het is nog maar pril. Iedereen is eigenlijk pas één of twee jaar geleden gestart, maar er zijn genoeg mogelijkheden binnen het gebouw. Dat is erg leuk. Het begin is gemaakt, er zijn nog een aantal plekken vrij dus wellicht dat er mensen komen die denken: dit is een inspirerende plek om te starten."

Jos Koenen van Atelier Jerusalem, een van de kartrekkers van de open dag, was ook tevreden over het verloop van de open dag. Bij de opening werd het nieuwe logo gepresenteerd, de naam blijft onveranderd Jerusalem (verbindt). "Precieze aantallen zijn moeilijk aan te geven, maar we hebben zeker honderden mensen mogen verwelkomen. Vandaag was het voorbeeld van een prachtige samenwerking tussen de huurders in dit pand. Alle deelnemers, maar ook de bezoekers waren enorm enthousiast. De dag gaf een uniek beeld van wat zich hier in het gebouw afspeelt. Zeker voor herhaling vatbaar. Wellicht is het een optie om iedere twee jaar een soortgelijke open dag te houden. Zeker omdat zich ook een aantal nieuwe, potentiële huurders op het gebied van kunst en cultuur heeft gemeld om zich bij ons te voegen."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding