Afbeelding
Foto: Eigen foto

PC St. Jan Merselo 40 jaar

Merselo | PC St. Jan Merselo houdt op zondag 29 september de jaarlijkse onderlinge wedstrijd waarbij de leden strijden om de clubtitel. De vereniging viert dit jaar haar 40-jarig bestaansfeest.

Ruiterclub St. Jan Merselo is opgericht in 1934. Een aantal jonge boeren waren de eerste leden. Op zondag werd er voor de lol paardgereden. Tijdens de oorlogsjaren lag het verenigingsleven een beetje stil. Na de oorlog waren er niet of nauwelijks redelijke paarden voorhanden om nog maar te zwijgen van zadels. Ongeveer zes keer per jaar gaan de ruiters te voet gezamenlijk op wedstrijd begin jaren vijftig, door de armoede van de oorlog. Op veel boerderijen moeten de paarden langzamerhand het veld ruimen voor de tractor, en het aantal ruiters loopt hierdoor terug. In 1959 zijn er nauwelijks nog ruiters en houdt de vereniging op te bestaan.

In 1979 werd de vereniging heropgericht. Terugkijkend naar 40 jaar ruitersport, is er enorm veel veranderd. Het edele dier is niet meer het werkpaard van vroeger, maar een zorgvuldig gekozen raspaard dat wordt gebruikt voor de sport. Tevens is de paardensport individueler geworden. Vroeger gingen we met de grote veewagen, vol met pony's, samen naar de wedstrijd. De pony's werden aan de lijn gezet en de zadelwagen met terras was het middelpunt van onze vereniging die dag. Gezelligheid en mooie sport zorgde voor een geweldige wedstrijddag. Viertal – en achttal rijden en daarna defilé was vaak verplicht. Na een lange dag, gezamenlijk weer met zijn allen naar huis.

St. Jan is momenteel een actieve club van circa 61 pony- en paardenleden die dit verenigingsverband nog steeds belangrijk vindt. Al jaren doen ze gezamenlijk activiteiten, organiseren ze wedstrijden en doen mee met de verenigingskampioenschappen. Naast het mooie teamverband worden hier ook mooie successen behaald door de club. Dit jaar hebben ze ter ere van het jubileum een mooi Limburg kampioenschap dressuur voor pony's mogen organiseren en dit gaan ze op 8 en 9 februari 2020 nogmaals doen voor springen pony's. Tevens is er een feestweekend waarbij het 40-jarig jubileum met de leden wordt gevierd.

Pony's laden, 1980.