Venray Vergroent: stel uw vraag aan een deskundige!

We krijgen als gemeente veel vragen over de energietransitie en over
klimaatverandering. We willen graag onze inwoners op weg helpen door
antwoorden op die vragen hier, op deze plek te delen. Stuur uw vraag in via
vergroent@venray.nl!

Vraag:
"Van de rijksoverheid en gemeente krijgen we regelmatig te horen dat we aan energiebesparing moeten doen, of zonnepanelen aanschaffen. Maar wat doet gemeente Venray zelf eigenlijk op het terrein van duurzaamheid?"

Antwoord van Geert Geujen, adviseur energie en duurzaamheid:
Klopt! Gemeente Venray wil haar inwoners, sportverenigingen, bedrijven en instellingen inderdaad stimuleren om maatregelen te nemen waardoor woningen en andere gebouwen minder energie verbruiken of zelfs groene stroom opwekken. Zelf doet de gemeente dat zeker ook. Enkele voorbeelden en getallen:

Wij zijn bezig alle straatverlichting te vervangen door ledlampen. Tot en met 2021 minimaal 1.100 armaturen, waarmee 123.000 kWh stroom wordt bespaard, ofwel het gemiddelde stroomverbruik van 36 woningen.

Het gemeentehuis wordt sinds 2012 verwarmd met warmtepompen; een gasbesparing van jaarlijks 80.000 m3 gas. Dat is het gemiddelde verbruik van 50 woningen.

Verder zitten op alle koffieautomaten tijdklokken, zodat er buiten kantoortijden geen stand-by verbruik meer is. Alle warmwaterboilers, printers en kopieermachines zijn in 2018 eveneens energiezuinig ingesteld. Ook gaat de gemeente dit jaar alle binnenverlichting vervangen door led armaturen. Al deze maatregelen betekenen een stroombesparing van liefst 150.000 kWh per jaar, ofwel 45 woningen.

Alle papier in het gemeentehuis wordt verscheidene keren gerecycled; een besparing van 34.000 kWh stroom (10 woningen), 345.000 liter water en 33 bomen.

De gemeentelijke voertuigen worden allemaal elektrisch. 6 van de 13 voertuigen zijn inmiddels vervangen. En 2 elektrische auto's zijn toegevoegd voor dienstreizen van ambtenaren. Besparing 6.000 liter brandstof per jaar.

Er wordt op dit moment onderzocht of, en zo ja waar, de gemeente zelf zonnepanelen kan laten installeren om een deel van haar stroomverbruik zelf op te wekken.

Kortom, de gemeente zit zeker niet stil!

Het Sprekersplein – praat mee!

Wilt u meepraten over onderwerpen van de raad of de raadscommissies? Of zelf een onderwerp aandragen? Tijdens het Sprekersplein nodigt de Gemeenteraad Venray u van harte uit om samen in gesprek te gaan over een onderwerp dat u bezighoudt!

Het eerste Sprekersplein is op dinsdag 1 oktober vanaf 19:30 uur. Locatie is het souterrain van het gemeentehuis.

Agenda

Het Sprekersplein is dé plek om uw mening te geven over onderwerpen die in de komende raadsvergadering of commissievergadering worden besproken. Voor de bijeenkomst op 1 oktober betekent dit dat de agenda van de commissies op 8, 9 en 10 oktober leidend is. Vanaf 26 september is de agenda te zien op https://venray.raadsinformatie.nl/.

Eigen onderwerp

Wilt u praten over een onderwerp dat niet op de agenda van de commissies staat? Dat kan. Let er wel op dat het een onderwerp moet zijn waar de gemeenteraad over gaat. Geef uw onderwerp door via https://www.venray.nl/sprekersplein. Doe dit uiterlijk één dag van tevoren om 17:00 uur.

Let wel: uw spreektijd is maximaal 10 minuten.

Aanmelden

Aanmelden kan via https://www.venray.nl/sprekersplein. Meld u uiterlijk één dag van tevoren om 17:00 uur aan.

Meer informatie over het Sprekersplein vindt u op https://www.venray.nl/sprekersplein Vragen? Neem dan contact op met de griffie griffie@venray.nl of via 0478 52 33 33