Cel Venlonaar voor verkoop cocaïne in Venray

Venray | Een 22-jarige Venlonaar heeft tussen december 2018 en februari van dit jaar cocaïne verkocht in Venray. De jonge drugsdealer kreeg vrijdag van de rechtbank in Roermond een werkstraf van 180 uur en een celstraf van 6 maanden, waarvan 98 dagen voorwaardelijk. De man kwam bovendien onder toezicht van de reclassering te staan.

Door Geert van der Star

Agenten vonden op 1 februari 2019 iets meer dan 15 gram cocaïne bij de verdachte in Venray. Hij bezat bovendien twee Cobra's 6: Italiaans vuurwerk met de kracht van een handgranaat. Dit 'professionele' vuurwerk mocht hij dan ook niet 'voorhanden hebben'. Agenten namen bovendien 2900 euro contant geld in beslag. Dat bedrag kreeg de man van de Roermondse rechters niet meer terug: het was duidelijk dat hij dit geld had verdiend met de handel in cocaïne. Het Openbaar Ministerie had de Venlonaar nog eens 5800 euro af willen pakken, maar daar ging de rechtbank niet mee akkoord. Justitie dacht dat de man meer dan een jaar lang in drugs had gedeald. Het OM had dan ook gevraagd om een stuk hogere werkstraf van 240 uur en een deels voorwaardelijke celstraf van maar liefst 278 dagen. De rechtbank zag echter alleen bewijs voor de kortere deal-periode, die de Venlonaar zelf bekende.

Moeder verdachte 'teleurgesteld' in haar zoon

De rechters vonden bovendien dat de man 'inzicht had getoond in de ernst van de misdrijven'. Het voorarrest zou diepe indruk hebben gemaakt op de Venlonaar, die nooit eerder voor dit soort feiten met de politie in aanraking was gekomen. De rechtbank noemde ook de grote impact van de arrestatie op de moeder van de verdachte. Haar huis werd 'tijdelijk gesloten'. De vrouw was 'teleurgesteld' in haar zoon. Voor de verdachte zou dat een reden zijn geweest om te breken met zijn contacten in het criminele circuit en zich te richtten op zijn opleiding. Een te lange werkstraf zou die studie volgens de rechters mogelijk 'doorkruisen'.