Afbeelding
Foto: Eigen foto

Uitreiking 't Silveren Swaentje

Venray | De vrijwilligers van Museum Psychiatrie Venray krijgen op 19 oktober om 14.30 uur in besloten kring 't Silveren Swaentje uitgereikt.

De doelstelling van de stichting 't Silveren Swaentje is het periodiek uitreiken van het ereteken aan personen, die zich in opvallende mate hebben ingezet om de Venrayse cultuur of het Venrays cultureel erfgoed in woord, geschrift, beeld, muziek of anderszins te accentueren of te behoeden.

Speciaal heeft het toekennen van dit ereteken ook het oogmerk om deze vrijwilligers aan te moedigen om met deze activiteiten dóór te gaan. In de 70-er jaren werd op Servaas door Jan Roodbeen en broeder Bonitus van Gils 't initiatief genomen om een museum op te richten en zo het erfgoed van het door de broeders van Liefde uit Gent in België gestichte inrichting te bewaren. Vanuit een commissie werd in 1977 het museum opgericht.

Bij de inrichting van het museum werd gebruikgemaakt van de verzamelingen van enkele leden van de commissie, andere medewerkers van het gesticht en van het facilitair bedrijf. Spullen die niet meer in de verpleging of de opleiding gebruikt werden, kregen een plekje in de verzameling.

Het Museum van Servaas, zoals het in de volksmond werd genoemd, kreeg door de jaren heen heel wat namen. Het aantal vrijwilligers groeide en die hadden slechts één doel: laten zien hoe er gewoond, geleefd, gewerkt en behandeld werd op alle locaties die deel uitmaken van en deel uitgemaakt hebben van Vincent van Gogh.

In de loop der jaren is het museum uit zijn voegen gegroeid. Een tijdelijke verhuizing naar het gebouw van de technische dienst gaf de mogelijkheid om na te denken hoe het museum opnieuw in te richten.

Het bestuur van 't Silveren Swaentje is van mening dat deze groep vrijwilligers door hun specialistisch werk slechts in kleine kring gewaardeerd is voor hun werk, maar dat weerhoudt hen niet om onverstoorbaar door te gaan. Daarom zal aan deze vrijwilligers op 19 oktober voor hun verdiensten 't Silveren Swaentje worden uitgereikt. Tijdens deze uitreiking zal voorzitter Liesbeth Lucassen motiveren waarom deze vrijwilligers in het zonnetje worden gezet.