Afbeelding
Foto: PCM-Projects

Scholen tevreden over glasvezel

Ysselsteyn | Al enige tijd maken de SPOVenray-basisscholen in Ysselsteyn, Merselo en Leunen actief gebruik van de glasvezelverbinding van GlaswebVenray. Marcel Reulen, directeur van SPOVenray, is erg tevreden over de glasvezel. Door privégebruik was hij al langer bekend met de voordelen van glasvezel. Hij zag dan ook direct bij de komst van glasvezel in Venray de voordelen voor zijn basisscholen.

SPOVenray heeft de laatste jaren fors geïnvesteerd in digitaal onderwijs, digitaliseren verlaagt de werkdruk en vergroot het genot van lesgeven en onderwijs volgen. Ze werken in nagenoeg alle klassen met digiborden. In de groepen 6, 7 en 8 hebben alle leerlingen een eigen Chromebook. In de groepen 3,4 en 5 wordt het Chromebook per twee leerlingen gebruikt. Maar ook in de groepen 1 en 2 groeien ze op met het digitale onderwijs, zij werken per groepje van vier leerlingen met één Chromebook.

Alle SPOVenray-scholen zijn voorzien van een WIFI-netwerk, dit is een dekkend netwerk voor alle scholen. De komst van glasvezel met de betrouwbare verbinding en hoge capaciteit was dus zeer welkom. Niet alleen de praktische voordelen van glasvezel zijn doorslaggevend geweest, maar zeker ook de financiële voordelen. Met het overstappen naar GlaswebVenray besparen zij ongeveer 20 procent internetkosten per jaar. Hierdoor blijft er meer budget over voor het onderwijsproces en overige ICT-zaken. Bart Lemmen, directeur GlaswebVenray, is benieuwd hoe men als SPOVenray de ontwikkeling van digitaal leren in de toekomst ziet. "We kunnen inmiddels niet meer zonder. Internet is een levensader zeker voor basisschoolleerlingen, deze zijn ermee opgegroeid. Belangrijk is de zekerheid van de verbinding, anders missen we voortaan al lesmateriaal. Lesvormen en content via internet nemen op dit moment al een vlucht en dat zal alleen maar meer worden", aldus Reulen.

Andrea Hosper, directeur basisschool EigenWijs in Oirlo, kijkt uit naar het gebruik van de glasvezel op haar school. Vanaf januari gaan ook zij er gebruik van maken. "Als leerlingen nu tegelijkertijd aan een opdracht moeten werken, dan heeft de verbinding het wel zwaar. Wij gaan ervan uit dat dit in januari met het gebruik van glasvezel is opgelost. Met het groeiende digitale onderwijs neemt niet alleen het gebruik van internet op de scholen toe. Er wordt van de leerlingen verwacht dat ze ook thuis digitaal huiswerk kunnen maken. Wij hopen dat de ouders meegaan in de digitale ontwikkelingen. Zeker in de buitengebieden zou dit zonder de komst van glasvezel lastig kunnen worden."

De leerlingen, bij wie de woning is aangesloten op glasvezel, zijn erg enthousiast over het verbeterde internet thuis. Niet alleen voor het maken van het huiswerk maar zeker ook om samen films te kijken via Videoland of Netflix. Bij de jongens is het samen gamen erg belangrijk. "Nu zijn we gelijke partijen", vertelt een jongen uit het buitengebied. "Eerst verloor ik altijd, omdat mijn vriendje binnen de bebouwde kom beter internet had dan ik." Leerlingen van basisschool EigenWijs kijken uit naar de komst van glasvezel op hun school (Foto: PCM-Projects).

Foto: Leerlingen van basisschool EigenWijs kijken uit naar de komst van glasvezel op hun school (Foto: PCM-Projects)