Burgemeester wil steen adopteren

VENRAY | Burgemeester Hans Gilissen wil namens de gemeente Venray een steen adopteren die een plaats krijgt in het op te richten Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Dat antwoordt het college op vragen van Venray Lokaal. Op de steen moet de naam van Emanuël Staal komen staan.

Door onze redactie

Op de stenen van het namenmonument komen in totaal 102.000 namen van uit Nederland gedeporteerde Joden, Sinti en Roma die vervolgens in de kampen van de nazi's zijn vermoord. Iedereen kan één of meerdere namen adopteren. Dat kost vijftig euro per naam. De locatie van het monument van Daniel Libeskind, aan de Weesperstraat, wordt tevens een plek voor herdenking. Venray kende in de Tweede Wereldoorlog geen Joodse gemeente. In 1941 verbleven er drie personen in Venray die volgens de rassenwetten van Neurenberg als Jood werden aangemerkt. Alle drie hadden Joodse voorouders, waren tot het christelijk geloof overgegaan en hebben de oorlog overleefd. Het is niet bekend of in de vijf oorlogsjaren Sinti en Roma in Venray verbleven.

Hagenaar Emanuël Staal (1875) werd in februari 1943 opgenomen in de psychiatrische inrichting Sint Servatius. De geboren Amsterdammer, van Joodse herkomst, werd ingeschreven als burger van de gemeente Venray. In 1944 is hij door de Duitsers opgepakt en vermoord in Auschwitz. In WOII verbleven in de gemeente Venray wel Joodse onderduikers, van wie er bij razzia's tien zijn opgepakt en naar vernietigingskampen overgebracht. In oktober worden in Oirlo en Venray Stolpersteine geplaatst op de plekken waar Joden zijn opgepakt en weggevoerd.