Grote vertraging fietspad

WANSSUM/GEIJSTEREN | Wanneer wordt een deel van de Meerlosebaan als nieuwe fietspad tussen Geijsteren en Wanssum in gebruik genomen? Niemand die het kon vertellen tijdens de dorpsraadvergadering in Wanssum, vorige week woensdag. Tot dan blijft de fietsrit voor kinderen uit Geijsteren die naar de school in Wanssum gaan een tocht met risico's.

Door Henk Baltussen

Wanneer daar verandering in komt, daarover kon Patrick Schoenmakers, die namens de gemeente Venray het proces begeleidt, vorige week woensdagavond tijdens de dorpsraadvergadering (drv) geen helderheid geven. Precies een jaar geleden werd tijdens een drv duidelijk gemaakt dat de verandering van een deel van de Meerlosebaan in een fietspad slechts een kwestie van tijd leek. Tot op heden is er nog niets gebeurd. De verwerving van gronden voor de aanleg van een nieuwe autoweg, die naast het fietspad komt het liggen, neemt vele maanden langer in beslag dan aanvankelijk was gepland. De adellijke familie de Weichs de Wenne (in de volksmond de baron van Geijsteren, red.) is eigenaar van die gronden. Wel kon Schoenmakers aangeven dat de verwerving, die in handen van de provincie ligt, rond is. "Het kan nu naar de notaris, dan naar de gemeente. Het definitieve ontwerp, bestek en tekeningen zijn klaar." Wanneer de schop daadwerkelijk in de grond kan, daarover hield Schoenmakers een slag om de arm. Maar voorjaar 2020 is het meest waarschijnlijk. "Vanaf volgend schoolseizoen kunnen de kinderen op een vrijliggend fietspad van Geijsteren naar Wanssum en terug."

Waarom de verwerving van gronden zoveel tijd in beslag nam, daarover was Schoenmakers wat vaag. Wel werd tussen de regels duidelijk dat de onderhandelingen die de provincie met de baron van Geijsteren voerde stroef verliepen. Schoenmakers: "Er zijn onteigeningsprocedures gestart, maar uiteindelijk is de grond minnelijk verworven." Hoe de zaak precies is opgelost, werd niet duidelijk. Schoenmakers gaf wel tussen de regels aan dat de Nieuwlandsestraat, gelegen tussen Wanssum en Geijsteren bij het landgoed van de baron, binnenkort in handen komt van de familie. Dat duidt op een grondruil.

De precieze plannen worden 29 oktober tijdens de dorpsraadvergadering in Geijsteren uit de doeken gedaan, in december in Wanssum.

Lees verder op pagina 9.