Liesbeth Grootendorst:
Liesbeth Grootendorst: "Alles wat op mijn pad komt, ga ik aan" Foto: Henk Lammen

Droom in vervulling

Leunen | Als kind reisde Liesbeth Grootendorst uit Leunen al enorm graag. Het avontuur, de wijde wereld trok haar aan. Enkele weken geleden keerde ze terug van een 23-daagse reis door Oost-Afrika. Haar vuurdoop als reisbegeleider van reisorganisatie Sawadee Reizen. Daarmee ging een droom in vervulling.

Door Henk Lammen

Grootendorst was zeven toen ze een rondreis van zes weken door Canada maakte. "Mijn moeder had daar familie. De natuur, de dieren en vrijheid maakten grote indruk op me. Ik vind reizen gewoon leuk, het hoeft ook niet heel ver weg te zijn." De 47-jarige werkt naar volle tevredenheid bij een bank, maar bleef daarnaast haar droom najagen. Een paar jaar geleden ging ze alleen op reis naar Afrika. Toen hakte ze de knoop door. "Tijdens die reis dacht ik: Dit is wat ik wil. Natuur, wildlife, muziek. Ik kan het niet precies uitleggen, kreeg er wel een soort van fiber van." Eind vorig jaar zag ze bij Sawadee een vacature reisbegeleider en trok de stoute schoenen aan. "Nee heb je, ja kun je krijgen was mijn eerste gedachte. De sollicitatiebrief vloeide zo uit mijn pen. Kwam recht uit mijn hart. Toen ik het verlossende mailtje kreeg dat ik was aangenomen, heb ik echt een gat in de lucht gesprongen. Mijn droom werd uiteindelijk toch waar."

Liesbeth werd na een intensieve training klaargestoomd als reisbegeleider. En in het diepe gegooid. Met 15 mensen, bestaande uit enkele gezinnen, maakte ze haar eerste rondreis als begeleider door Kenia, Tanzania en Zanzibar. Het werd letterlijk en figuurlijk een vuurdoop. "Ik vind het juist leuk als er ter plekke iets misgaat. Op zo'n moment moet je improviseren, de zaak oplossen. Dat gaat anders dan bij ons. Er is geen internet, of geen bereik, de persoon die je nodigt hebt, krijg je niet te pakken. Daar moet je de reizigers op voorbereiden. Wij zijn ook van de tijd. Elf uur is elf uur. Dat is in Afrika heel anders. We hebben veel tochten over zandwegen gemaakt. Na flinke regens moesten we in Kenia stapvoets rijden. De wegen zaten vol gaten en kuilen. Dan is het begrip tijd ook relatief."

Ze genoot met volle teugen van de natuur en de dierenwereld om haar heen. Waar Nederland op zijn kop staat als er een vos op de Veluwe wordt gespot, zag zij een scala aan beesten aan haar voorbij trekken. Hyena's, olifanten, kudu's (soort hert), leeuwen die heerlijk in het zonnetje liggen te slapen. Haar ogen stralen. Ze waant zich voor even weer terug in de drie Afrikaanse landen. "De big five tref je sowieso aan. Alleen de zwarte en witte neushoorn zijn lastig te spotten. Ook de wilde honden hebben we één keer gezien. Heel bijzonder. Het zijn niet alleen de dieren, ook de landschappen zijn adembenemend mooi. Het zijn niet alleen droge gebieden, maar ook heel vruchtbare. Een enorme verscheidenheid. Het is intens genieten van de schoonheid van de natuur."

Grootendorst ging met haar reisgenoten back to basic. Terug naar de natuur en haar eigen ik. "We sliepen afwisselend in tenten in natuurparken en lodges. Vooral in de parken was het een groot avontuur. In een tentje, zonder douche of andere faciliteiten. 's Avonds rond het kampvuur om de dieren op afstand te houden. Je staat zo enorm dichtbij de mensen, de lokale bevolking. Die leven echt van dag tot dag. Kijken door een heel andere bril dan wij doen. En de muziek, hartverwarmend. Ik heb echt mijn roeping gevonden."