Aan het werk in de sigarenfabriek van Baars in de Draalstraat.
Aan het werk in de sigarenfabriek van Baars in de Draalstraat. Oude foto

Sigarenfabriek Baars

Venray | Hier zijn arbeiders in 1917 aan het werk in de sigarenfabriek van Baars in de Draalstraat. Het was de tijd dat arbeiders nog dagen moesten maken van 's morgens zeven uur tot 's avonds zeven uur, waarna er vaak nog werk mee naar huis genomen werd om wat bij te verdienen.

Al in 1852 was er in Venray een tabaksfabriek gevestigd, waarschijnlijk toebehorend aan Peter Jacobus Goumans. Volgens een bericht uit 1881 is er in dat jaar sprake van drie sigarendrogerijen van K. Smitz, H. Esser en gebroeders Esser-Van den Boogaard. In 1886 waren er nog twee sigarenfabrieken van de weduwe Goumans en G.F. Aerts. In 1889 werd de sigarenfabriek van Minten (Esser) opgericht en in 1898 volgde E. v.d. Putten met de sigarenfabriek De Heibloem. In 1906 waren er nog drie sigarenfabrieken en telde Venray 64 sigarenmakers, waarvan een aanzienlijk deel buiten Venray werkte. In 1922 werd het bedrijf van Aerts opgeheven en resteerden nog Minten-Esser, Van der Putten en Baars (pand Nelissen, Julianasingel). In oktober 1935 werd het bedrijf van de firma Baars gesloten. Voor achttien van de veertig werknemers was er werk in het hoofdbedrijf in Cuijk. Hiermee kwam een eind aan de fabrieksmatige sigarenfabricage in Venray, afgezien van de jaren 1946-1948, toen Karel I in Venray een nevenvestiging had.
Op de kleine foto staat Jan Baars. Hij was de oprichter van de sigarenmakerij/sigarenfabriek te Krommenie, opgericht in 1867 en geliquideerd in 1938. Het bedrijf begon als eenmanszaak aan de Padlaan in Krommenie en was na vijftig jaar uitgegroeid tot een industrie met 450 werknemers. Er waren toen nevenvestigingen in Cuijk, Wageningen en Venray. In 1913 opende hij een filiaal in de Draalstraat, thans Julianasingel.

De bekendste merksigaar die Baars produceerde was de 'Victor Hugo'. In 1920 werd de sigarenindustrie zwaar getroffen door de accijns op tabak en de verhoging hiervan in 1933. Deze laatste was er de oorzaak van dat de firma Baars en Zoon haar activiteiten in Krommenie beƫindigde. In de jaren 1942 en 1943 is het fabrieksgebouw in Venray grotendeels gesloopt en werden er drie woningen gebouwd, waaronder die van de familie Nelissen.


Foto: Gemeentearchief Venray collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.

Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray

Afbeelding