Kwart miljoen euro meer voor groenonderhoud

VENRAY | Er is een totaalbedrag van een kwart miljoen euro meer nodig voor het groenonderhoud in de gemeente Venray. Bijna 112.000 euro is bedoeld voor het in stand houden van de kwaliteit van bomen en plantsoenen. De rest van het bedrag is nodig voor de uitbreiding van het 'team groen' met ruim 2 fte. Dit staat opgenomen in het beheerplan Groen & Reiniging 2020-2025.

Door onze redactie

De personeelsuitbreiding is volgens het college nodig omdat de werkdruk in het groenteam 'momenteel onverantwoord hoog is', zoals B en W het omschrijft. Op dit moment wordt structureel personeel ingehuurd om het reguliere onderhoud zo goed en zo kwaad mogelijk uit te voeren.

Niet alleen is het Venrayse groenteam voor het onderhoud van bomen, plantsoenen en andere gemeentelijke groenvoorzieningen, ook de aanpak van boomziekten en -plagen en zogenaamde invasieve exoten (uitheemse planten en dieren die schade kunnen veroorzaken aan de flora) zit in het pakket. Dat geldt ook voor de bestrijding van de eikenprocessierups, die in de voorbije maanden voor veel overlast zorgde in bijna heel Nederland, ook in Venray. Door de forse toename van de eikenprocessierups vindt dit najaar een evaluatie plaats over de bestrijding van het beestje en het nemen van preventieve maatregelen. De financiƫle gevolgen zijn daarvan zijn niet in het beheerplan opgenomen, omdat ze nog onbekend zijn.

Ziekten, plagen, extremer weer dwingen B en W tot maatregelen

De werkzaamheden van het groenteam spelen zich voornamelijk af binnen de komgrenzen van Venray en de rest van de kerkdorpen. Het eerdere beheerplan stond vooral in het teken van bezuinigingen. Plantsoenen werden in die periode omgevormd tot gazon ter besparing van onderhoudskosten. Ook op andere terreinen werd in die kosten het mes gezet door enkele medewerkers ontslag aan te zeggen. Maar gezien de ontwikkelingen die gaande zijn op het gebied van biodiversiteit en klimaatadaptatie ziet het college de noodzaak in het nieuwe beheerplan daarop aan te passen. Ook de toename van ziekte en plagen en de extreme weersomstandigheden die voortdurend de kop op steken sterken B en W in hun besluit het groenbeheerplan aan te passen. Geluk bij een ongeluk is dat de technische staat van de gemeentelijke bomen en plantsoenen momenteel goed is. Dat bleek uit kwaliteitsmetingen die eind vorig jaar zijn uitgevoerd.