In november start bouw mestfabriek

VENRAY | Met de bouw van de mestfabriek die een plek krijgt langs de Metaalweg op industrieterrein Smakterheide in Venray, wordt begin november van dit jaar begonnen. De bedoeling is dat de eerste kuubs drijfmest er in het voorjaar van 2020 worden aangevoerd.

Door Henk Baltussen

Comiva (Coöperatie van varkenshouders voor Mineralen Valorisatie) is initiatiefnemer van de fabriek, die jaarlijks maximaal 150.000 kuub drijfmest gaat scheiden in dunne en dikke fracties. In eerste instantie bestond de coöperatie uit een zestigtal varkenshouders met Toon van Hoof uit Vredepeel als bestuursvoorzitter. Tien jaar terug werden door Comiva de eerste plannen gesmeed voor mestverwerking aan de Metaalweg, vlak bij de rioolzuivering. Twee aanwonenden van het nabijgelegen Spurkt stapten naar de rechter omdat ze overlast van stank, geluid en fijnstof vreesden. Ook de Ondernemersvereniging Smakterheide diende zienswijzen (dertien in totaal) in. Uiteindelijk kwam het groene licht voor de bouw, toen de Raad van State in 2017 vijf bezwaren tegen de mestfabriek ongegrond verklaarde. De milieuvergunningen waren toen al in orde. Vervolgens gebeurde er lang niets aan de Metaalweg. Totdat enkele maanden terug Comiva werd overgenomen door Biemans Recycling Venray (gevestigd aan de Metaalweg) en de aandeelhouders John Hendriks en Wim van Horck van Agro Limburg, dat kantoor houdt in Sevenum. Agro Limburg exporteert al jarenlang mest naar Duitsland en Frankrijk.

Volgens voormalig Comiva-directeur Van Hoof lag de weg open voor de bouw. "Alleen we kregen het niet rond met de leden (aangesloten varkenshouders, red.). Omdat de technische veranderingen van mestverwerking keer op keer veranderden, besloot Comiva ook tot aanpassingen van het procedé. Maar de meeste leden durfden geen miljoenen extra bij te leggen. Daarbij moesten er weer vergunningen worden aangevraagd. Daar hadden we geen zin meer in. Toen de mogelijkheid tot verkoop zich aandiende, hebben we dat gedaan. De leden stapten uit de coöperatie en hebben hun inleggeld terug."
John Hendriks geeft aan dat die boeren hun mest bij Comiva kwijt kunnen. "Als ze dat willen, natuurlijk. Er wordt nu overleg gevoerd met aannemers en de eerste spullen zijn al besteld. De mest is na verwerking bedoeld voor de export. We hebben een vergunning voor jaarlijks 150.000 kuub mest. Dat halen we zeker in het begin niet " De fractie VenrayLokaal (VL) vraagt zich af of dergelijke vergunningen zomaar kunnen worden doorverkocht. VL wil hier antwoord op krijgen van wethouder Jan Loonen.