Gemeentebestuur geen voorstander vliegveld De Peel

VENRAY/VREDEPEEL | Burgemeester en wethouders zijn geen voorstander van het opnieuw in gebruik nemen van de militaire luchthaven De Peel. Het college wordt daarin gesteund door de gemeenteraad.

Het gemeentebestuur vreest voor geluidsoverlast, vermindering van de luchtkwaliteit en leefbaarheid in Venray en voor het welzijn van de bevolking. Dit heeft het college in een brief met zienswijzen aan het ministerie van Defensie laten weten.
Ook de negatieve effecten op de economie, de bedrijvigheid en het toekomstperspectief van met name agrarische en toeristisch recreatieve ondernemingen zijn volgens het gemeentebestuur onaanvaardbaar.

Ook wordt gevreesd voor waardevermindering van woonhuizen en bedrijfsvastgoed. In de zienswijze geeft Venray aan dat gemeenten in de omgeving van de luchthaven hierin gezamenlijk willen gaan optrekken.
Daarbij is Venray niet overtuigd om de vliegbasis bij Vredepeel opnieuw open te stellen 'in het grotere geheel van militaire vliegvelden in Nederland en Europa'. Ook ziet het gemeentebestuur de militaire noodzaak niet voor de reactivering van in dit geval vliegbasis De Peel.

Onlangs werd duidelijk dat de plannen voor de Luitenant-Generaal Bestkazerne op de lijst staat met projecten die worden geraakt door de uitspraak van de Hoge Raad aangaande de Programma Aanpak Stikstof (PAS). Daardoor zijn vele bouwprojecten stil komen liggen.

Venray verwacht daarom dat de door het ministerie van Defensie gepresenteerde planning (over twee jaar wil Defensie het luchthavenbesluit aangaande De Peel vaststellen) geen haalbare kaart is.

BOXMEER

Ook de buurgemeente Boxmeer, die evenals Venray de negatieve gevolgen van de De Peel gaat ondervinden, is kritisch op de voorgenomen heropening van de slapende vliegbasis. Op de eerste plaats zegt Boxmeer verbaasd te zijn over de snelheid waarmee de bekendmaking plaatsvond. Dat alleen in de zomervakantieperiode, als veel mensen met vakantie zijn, inwoners zienswijzen konden indienen, vindt Boxmeer een te korte termijn.
Tevens wijst Boxmeer er in de zienswijze op dat onderzoek plegen naar extra geluidruimte op De Peel voor Defensie geen optie mag zijn. Dit is een reactie op een uitlating van Defensie om 'waar mogelijk, meer ruimte te verwerven'.

Ook maakt de gemeente Boxmeer zich zorgen over de effecten van de reactivering van De Peel als militair vliegveld met het oog op de natuur, landbouw en woningbouw in de regio en Boxmeer in het bijzonder.