GroenLinks aan de slag in Venray

VENRAY/YSSELSTEYN | De geboorte van de politieke partij GroenLinks Venray is nabij. Woensdag 2 oktober vindt in café Hulsman met medewerking van GroenLinks Venlo de oprichtingsvergadering plaats.

Door Henk Baltussen

Mede-initiatiefnemer Annemie Janssen uit Ysselsteyn hoopt zoveel mogelijk GroenLinks-sympathisanten op de bijeenkomst te mogen begroeten. "Want het is hoog nodig voor het tegengeluid. Dat moet er nu gaan komen", laat ze weten. Daarmee doelt ze vooral op de onstuitbare groei van de agrarische sector in de gemeente Venray. Met haar gezin woont Janssen in het buitengebied van Ysselsteyn en ervaart ze bijna dagelijks overlast. "Continu stinkt het, de verkeersoverlast groeit alleen maar en de luchtvervuiling is enorm. En al die mestfabrieken hier, het kan allemaal niet gezond zijn. Daar hoef je geen bioloog voor te zijn. De lucht is van ons allemaal. De burger moet hierin een stem krijgen, moet in de politiek een vertegenwoordiging krijgen. Ik zou niet weten bij welke partij in Venray ze daarvoor nu terechtkunnen."
Janssen beseft wat voor werk ze zich op de hals gaat halen. "Maar ik voel dat ik niet anders meer kan. Boer zijn is geen ambacht meer. Megastallen zijn fabrieken op het platteland geworden. De schade door stikstofvervuiling bedraagt jaarlijks vele miljarden, heeft het Planbureau voor de Leefomgeving becijfert. De varkenshouderij levert jaarlijks zo'n 2,7 miljard euro op, de kosten door belasting aan natuur en milieu bedragen 4 miljard euro. Dit moet stoppen."
Janssen beseft ook dat ze in haar dorp Ysselsteyn, misschien wel het meest vee-intensieve dorp in Nederland, daarmee niet overal vrienden maakt. "In Ysselsteyn denken meer inwoners dan je denkt er hetzelfde over. Zelfs oud-boeren die nu in het dorp wonen. GroenLinks Venray moet er komen." De oprichtingsbijeenkomst bij café Hulsman aan het Henseniusplein 9 begint woensdag 2 oktober om 20.00 uur. Iedereen is welkom.